Kiskov jasný odkaz Kotlebovi, reaguje na divadelný incident

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident o kandidátoch na ústavných sudcov nerozhodol
Prezident SR Andrej Kiska počas vyhlásenia k téme kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR v Prezidentskom paláci. Bratislava, 4. február 2016. Foto: SITA/Urban Klement

BANSKÁ BYSTRICA 16. marca (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska reagoval na svojej facebookovej stránke na počínanie predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu, ktorý v pondelok 14. marca v Brezne prerušil divadelné predstavenie súboru Jána Chalupku.

Divadelný súbor podobnú aroganciu moci ešte nezažil

Kiska uvádza, že nie každá divadelná hra nám musí vyhovovať, nie z každého filmu odchádzame z kina spokojní. A mnohým sa určite stalo, že odložili knihu a už sa k nej nikdy nevrátili. V tom je krása a pestrosť umenia. Každý si môže slobodne vybrať, čo vyhovuje jeho vkusu, kritizovať, čo sa mu nepáči a chváliť to, z čoho je nadšený.

„Ale je neprípustné, aby niekto ako pán Kotleba z pozície moci prerušil a zakázal pokračovať v divadelnom predstavení. A dokonca podával trestné oznámenie na divadelníkov pre obsah divadelnej hry. To je konanie za hranicou slušnej a slobodnej spoločnosti,“ píše prezident.

Ďalej uvádza, že dnes telefonoval so šéfom Divadelného súboru Jána Chalupku v Brezne Gabrielom Obernauerom. Majú za sebou 90-ročnú históriu, ale takú aroganciu moci nezažili. Na záver vyjadruje presvedčenie, že spolu určite nájdu spôsob, ako podporu divadelníkom z Brezna, ale aj princípom slobodnej a otvorenej spoločnosti vyjadriť ešte zreteľnejšie a úplne jednoznačne.

NEPRÍPUSTNÉ KONANIENie každá divadelná hra nám musí vyhovovať, nie z každého filmu odchádzame z kina spokojní. A mnohým…Posted by Andrej Kiska on 16. marec 2016

Predstavenie malo byť súčasťou slávnostnej udalosti

K celej udalosti sa vo forme tlačovej správy vyjadrili aj zástupcovia banskobystrickej župy. Vo vyhlásení, ktoré poskytla agentúre SITA hovorkyňa kraja Michaela Piliarová, sa uvádza, že divadelné vystúpenie Kováči v podaní Divadelného súboru Jána Chalupku z Brezna si objednali ako sprievodný kultúrny program pri oceňovaní najlepších učiteľov kraja. Išlo o slávnostnú udalosť, ktorou chceli vyzdvihnúť mesto Brezno a jeho divadelný súbor. Predstavenie Kováči sme vybrali na základe odporúčania divadelného súboru.

„V predstavení sa od počiatku používali krajne expresívne výrazy ako: „nakopať riť“, „rozbiť papuľu“ alebo „kurva“. Frekvencia týchto výrazov sa stupňovala až do stavu, kedy sa začalo hovoriť o „srbských hovnách“ a „slovanských lajnách“. V tejto chvíli sa predseda BBSK Marian Kotleba aj vzhľadom na reakcie publika rozhodol predstavenie ukončiť. Sme presvedčení, že ak by sa v tejto hre spomínali napr. „židovské hovná“, alebo „cigánske lajná“, tak by tí, ktorí sú dnes rozhodnutím predsedu BBSK pobúrení, žiadali toto predstavenie zrušiť ako prví. V súvislosti s výrokmi, ktoré v predstavení zazneli, zvažujeme podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia,“ píše sa vo vyhlásení.

VYJADRENIE BBSK K ZASTAVENIU DIVADELNÉHO PREDSTAVENIADivadelné vystúpenie Kováči v podaní Divadelného súboru Jána…Posted by Banskobystrický samosprávny kraj on 16. marec 2016

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaMarian Kotleba
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)