Šéf eurosocialistov varoval Fica pred spojenectvom so SNS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB na mimoriadnom zasadnutí Rady EU. Brusel, Belgicko, 8. marec 2016. Foto: SITA/Vladimir Tepecs

Brusel 17. marca (WebNoviny.sk) – Predseda politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Gianni Pittella dnes varoval Roberta Fica, ako zostavovateľa novej slovenskej vlády, pred spojenectvom so Slovenskou národnou stranou (SNS).

Robert Fico sa pokúša vytvoriť koaličnú vládu kde je medzi inými aj nacionalistická strana SNS, čo vzbudzuje obavy. Mal by upustiť od tejto politickej cesty, pretože riskuje rozpor s progresívnymi hodnotami a princípmi,“ uviedol Pittella v správe pre médiá.

Šéf druhej najsilnejšej politickej frakcie v europarlamente zdôraznil, že skupina S&D vyzve predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES), aby sa zaoberala pozíciou strany Smer-SD.

Pittella sa dostal do „sporu“ s Ficom aj na sklonku roka 2015. V septembri požiadal vylúčenie strany Smer-SD z európskej rodiny socialistov kvôli premiérovým výrokom na adresu migrantov a neskôr aj kvôli žalobe Slovenskej republiky na Súdny dvor EÚ v otázke povinných národných kvót pre utečencov. Smer-SD však napokon zostal členom PES.

Premiér Robert Fico má pocit, že predseda politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente Gianni Pittella netuší, ako sa zostavujú vlády. „Keby SNS bola na druhej strane, tak je to asi v poriadku. Moja odpoveď pánovi Pittellovi je, že nemá ani šajnu,“ dodal Fico, ktorý tento týždeň rokuje so stranami SNS, Most-Híd a Sieť o zostavení budúcej koaličnej vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico