Šitím nosičov na deti pomáhajú utečencom aj nezamestnaným

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Od vlaňajšieho septembra prešlo cez Dánsko 91 000 migrantov, pričom iba 13 000 z nich požiadalo v krajine o azyl. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 19. marca (WebNoviny.sk) – Utečencom smerujúcim aj s deťmi do Európy, ako aj ľuďom na Slovensku, ktorí si nevedia nájsť prácu, pomáha charitatívny projekt Domov na mame. Dobrovoľníci v rámci neho už ušili viac ako 360 nosičov na deti pre utečencov, ktorí prechádzajú tisícky kilometrov za novým domovom s deťmi v náručí.

Nosiče sa prostredníctvom humanitárnych organizácií odvážajú priamo na miesta, kde sú najviac potrebné, napríklad na hranice Srbska a Macedónska aj do Grécka. Do konca mája má projekt v pláne naplniť cieľ 2000 nosičov. Ako informovala jedna z autorov projektu Dana Kleinert, v súčasnosti prebiehajú verejné šitia na báze dobrovoľníkov, napríklad v chránených dielňach v Piešťanoch a Bratislave.

„Pomáhajú telesne aj mentálne postihnutí, šijú napríklad aj nepočujúci. Chystáme spoluprácu aj s prešovským Krízovým centrom pre ženy, obete násilia My Mamy a snažíme sa tú sieť rozširovať, pričom vďaka grantu od Výzvy k ľudskosti vieme za šitie ponúknuť aj finančnú odmenu a tak pomáhame na dvoch stranách,“ konštatovala Kleinert.

Ako spresnila Adriana Kemková z Domova na mame, od vzniku projektu v novembri minulého roku sa uskutočnilo 18 verejných šití, na ktorých sa zúčastnilo približne 170 žien. Okrem Bratislavy dobrovoľníčky šili v Považskej Bystrici, Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Žiline, Leviciach, Poprade, Rimavskej Sobote a vo Zvolene.

Na verejných šitiach sa môžu zúčastniť ženy aj muži, a to aj v tom prípade, že nevedia šiť na stroji, stačí, ak pomôžu strihaním látky, špendlením, či inými drobnými prácami. Najbližšie šitie je naplánované na 20. marca v rámci Karloveských trhov v Bratislave a 24. marca budú v Kontakte v centre Bratislavy workshopy s občianskym združením Bol raz jeden človek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia