Počet sudcov sa zvýši, posilnia najmä Bratislavský kraj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 23. marca (WebNoviny.sk) – Na niektorých súdoch sa zvýši počet sudcov. Minister spravodlivosti Tomáš Borec určil 56 voľných miest sudcov na všeobecných súdoch a nové miesta pridelil na 37 súdov – osem krajských, 28 okresných a o jedného sudcu viac bude mať Špecializovaný trestný súd. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová.

Celkový záväzný limit počtu sudcov určený v štátnom rozpočte je 1 326, na základe dohody s ministrom financií Petrom Kažimírom bude tento počet zvýšený na 1 336. Skutočný počet sudcov na súdoch je v súčasnosti 1 255, vo výkone ich je 1 211. Rozdiel medzi skutočným počtom sudcov a počtom sudcov vo výkone tvoria sudkyne na materských dovolenkách či sudcovia vykonávajúci stáž, vysvetlila hovorkyňa.

„Pôjde o významný impulz pre súdy, ktorý spolu s legislatívnymi reformami a elektronizáciou súdov prispeje k rýchlejšiemu rozhodovaniu a účinnejšej ochrane práv občanov a podnikateľov,“ myslí si minister Borec. Rozhodnutie oboch ministrov zohľadňuje najmä kritickú situáciu s nedostatkom sudcov v Bratislavskom kraji.

„Minister Borec predložil argumenty, ktoré nás presvedčili, že tento krok je potrebný pre skvalitnenie a zrýchlenie práce na týchto súdoch,“ uviedlo ministerstvo financií. Všetky nové miesta sudcov budú obsadzované na základe riadnych výberových konaní, dodala hovorkyňa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tomáš Borec
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR