UK sa ocitla medzi TOP univerzitami sveta v dvoch rebríčkoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 24. marca (WebNoviny.sk) – Univerzita Komenského v Bratislave (UK) sa ako jediná univerzita zo Slovenska dostala do prvej päťstovky celosvetového rebríčka University Ranking by Academic Performance (URAP) a medzi 700 najlepších univerzít sveta v rebríčku QS World University Rankings. Informovala o tom Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského v Bratislave.

V rebríčku URAP sa medzi 2000 univerzít prebojovalo šesť slovenských

V rebríčku URAP obsadila Univerzita Komenského 494. priečku. Medzi trojicu najlepších univerzít sveta patria Harvard University, University of Toronto a University of Oxford.

Ako vyplýva z hodnotenia URAP zverejneného na internetovej stránke www.urapcenter.org, zo Slovenska sa do rebríčka 2000 vysokých škôl z celého sveta prebojovalo okrem Univerzity Komenského ešte ďalších päť univerzít. Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach skončila na 1003. mieste, Slovenská technická univerzita v Bratislave na 1 017. mieste, Technická univerzita v Košiciach na 1569. mieste, Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave na 1 737. mieste a Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre na 1853. mieste.

Medzinárodný rankingový systém URAP je každoročne zverejňovaný rebríček najlepších 2 000 vysokých škôl z celého sveta, ktoré predstavujú 10 percent najvýkonnejších vysokých škôl na svete. Rebríček URAP prvýkrát vytvorili v roku 2009 na pôde Middle East Technical University v tureckej Ankare.

Medzi kritériá rebríčka URAP patrí počet vedeckých článkov kombinovaný s počtom citovania prác vedcov. Do úvahy sa berie aj vedecká produktivita a význam časopisov, v ktorých sú uverejnené vedecké štúdie a ich citovanosť. K dôležitým faktorom v meraní patrí aj miera medzinárodnej spolupráce danej univerzity s inými zahraničnými univerzitami, čo je vyjadrené celkovým počtom publikácií, ktoré sú výsledkom tejto spolupráce.

Univerzita Komenského sa chce ďalej zlepšovať

Univerzita Komenského sa dostala ako jediná zo Slovenska aj medzi 700 najlepších svetových univerzít v rebríčku QS World University Rankings, v ktorom sa opakovane dostala na 651. až 700. pozíciu. Prvé tri priečky rebríčka obsadili Massachusetts Institute of Technology, Harvard University a University of Cambridge. Rebríček zoraďuje univerzity podľa šiestich kritérií s rôznou váhou.

Kritériami sú akademická reputácia (40 percent), reputácia medzi zamestnávateľmi (10 percent), pomer študentov a akademických pracovníkov (20 percent), počet citácií (20 percent), úspešnosť pri získavaní študentov (5 percent) a akademikov (5 percent) zo zahraničia. Rebríček QS World University Rankings patrí do takzvanej veľkej trojky najstarších svetových rebríčkov univerzít, v ktorom sú rebríčky: QS World University Rankings, ARWU – Šanghajský rebríček a Times Higher Education World. Ako v analýze svetových hodnotení škôl vysvetľuje Inštitút vzdelávacej politiky ministerstva školstva, tieto rebríčky zverejňujú poradie len tých najlepších svetových škôl, čo pri celosvetovom počte vysokých škôl, približne 20-tisíc, znamená, že sa v nich umiestni len elitných 2 až 3 percentá vysokých škôl.

„Prestížne umiestnenie Univerzity Komenského v celosvetovom meradle najlepších univerzít sveta je pre nás aj výzvou na ďalšie zlepšovanie sa. Vieme o tom, že máme ešte rezervy a potenciál na zvýšenie kvality vzdelávania a vedy a sme ďaleko od pocitu sebauspokojenia. Citlivo vnímame náročné konkurenčné univerzitné prostredie v medzinárodnom priestore. Je však dobré si uvedomiť aj domáce a medzinárodné reálie týkajúce sa napríklad výšky dotácií a rozpočtu, s ktorým pracujeme, a toho, akým disponujú svetové univerzity, s ktorými sme v podobných hodnoteniach porovnávaní,“ zdôraznil rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Karol Mičieta
Firmy a inštitúcie UK Univerzita Komenského v Bratislave