DEŇ MRKVY 2016: Aj zelenina má svoje dni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 30. marca (WBN/PR) – Štvrtého apríla si svet pripomína význam mrkvy v našich životoch :). Lekári z Očnej kliniky NeoVízia, ktorá už tretí rok drží nad recesistickým sviatkom patronát, pri tejto príležitosti vyvracajú najčastejšie mýty o zraku.

Jedz mrku, budeš mať dobrý zrak, klamali nás v detstve všetci navôkol. My sme si ju raz za čas, keď už pre nič, aspoň kvôli očiam, skutočne dopriali. Mrkva je opradená toľkými mýtami, že od roku 2003 oslavuje svoj deň. Medzinárodný deň mrkvy (International Carrot Day) si svet pripomína každoročne štvrtého apríla. Sviatok je zároveň skvelou príležitosťou pre očných lekárov, aby ľuďom vysvetlili, ako to so zázračnými účinkami mrkvy v skutočnosti je.

Najčastejšie mýty o zraku

Aké predsudky o očiach trápia nás ľudí najčastejšie? „Napríklad ten, že ak nenosia okuliare, žiadne iné očné ochorenia im nehrozia. Ľudské oko môže postihovať mnoho očných problémov, ktoré si v začiatočnom štádiu nik bez precízneho vyšetrenia nevšimne. Pacient ich sám od seba obyčajne nezbadá ani v pokročilejšom štádiu. Aj to môže prebiehať bez viditeľných príznakov a ak problém diagnosticky nezachytíme včas, liečba už môže byť zložitá,“ upozorňuje vysvetľuje MUDr. Radovan Piovarči, primár petržalskej Očnej kliniky NeoVízia, ktorá nad Dňom mrkvy prevzala na Slovensku patronát.

Sivý zákal, dozrej už

Častým je aj predsudok, že „sivý zákal musí ´dozrieť´, kým sa operuje. Táto nepravda dávno neplatí. Naopak, čím skôr pacient zákrok podstúpi, tým menej komplikácií môže nastať.“ MUDr. Piovarči upozorňuje, že na zákrok netreba čakať, kompletne ho uhrádzajú zdravotné poisťovne a je úplne bez bolesti. Navyše, vďaka najmodernejším technológiám ho vie očný chirurg odstrániť femtosekundovým laserom, celkom bez použitia ostrých nástrojov. Pomocou nových trifokálnych vnútroočných šošoviek zbaví pacienta počas operácie nielen zákalu, ale aj dioptrií na čítanie, do diaľky vrátane špeciálneho pohodlia na strednú vzdialenosť.

Bolestivé lasery?

Častým mýtom je podľa odborníka aj bolestivosť očných laserových zákrokov. Tento mýtus očný chirurg rovnako vyvracia. „Počas prvých dní od operácie sú bolestivé len excimerové zákroky, pri ktorých chirurg odstraňuje pacientovi povrch rohovky. Operácie šetrným femtosekundovým laserom a špeciálne metóda vo svete známa ako Relex smile, žiadnu bolestivosť so sebou nenesú Pacient sa po nej takmer okamžite, na druhý deň zaradí späť do pracovného života a o pár dní môže dokonca aj športovať.“

Mrkva to nespraví

A ako je to s mýtom o mrkve a o očiach? „Mrkva dioptrický stav očí nezlepší. Je síce bohatá na vitamín A, podobne ako mlieko, syr či vajíčka, ktorý vyživuje sietnicu, nutnosti nosenia okuliarov však človeka nezbaví. Nepriamo napomáha kvalitnému vnímaniu zrakového vnemu na sietnici. Podobnú službu vám spravia aj flavonoidy, zeakxantín a luteín v zelenej listovej zelenine, v kukurici či nenasýtené Omega 3 mastné kyseliny v rybom oleji,“ vysvetľuje MUDr. Radovan Piovarči, primár petržalskej Očnej kliniky NeoVízia, ktorá nad Dňom mrkvy prevzala na Slovensku patronát.

Detoxikuje organizmus a zmierňuje zápaly

O účinkoch mrkvy polemizovali naši predkovia už koncom devätnásteho storočia. V herbári z roku 1899 vám vysvetlili, že „sa z nej pripravuje sirup proti kašľu a iným neduhom. Požívať mrkvu sa radí ženám tehotným: účinkuje vraj na pud pohlavný. Deti, ktoré trpia škrkavkou, nech jedia mrkvu na lačný žalúdok.

Mrkva je výborným bojovníkom proti zápalom a toxínom. Jedna porcia mrkvového šalátu denne pomáha telu prirodzene naštartovať detoxikačné procesy. Vedecké výskumy už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia potvrdili, že jedna stredne veľká mrkva denne pomáha zmierňovať zápalové procesy, upravovať hladinu hormónov a činnosť pečene. Surový koreň je bohatý na obsah unikátnych druhov vlákniny, ktoré napomáhajú telu ľahšie sa zbavovať toxínov. Navyše, mrkva funguje ako prírodné solárium. Ak z nej chcete vyťažiť čo najviac betakaroténu a ľahšie sa opáliť, tepelne ju spracujte. Pri chrúmaní surovej sa do tela vstrebú iba 3%. Varená, či dusená mrkva na oleji uvoľní zo seba až 39% betakaroténu.

Pridáte sa k oslavám?

Podporovatelia mrkvovej oslavy, ktorých nájdete medzi Francúzmi, Talianmi, Švédmi, Rusmi, Angličanmi, Austrálčanmi či Japoncami, si štvrtého apríla doprajú oranžovú farbu v jedle či na sebe. Milé je dopriať si v ten deň niečo mrkvové (strúhanú mrkvu s jablkom, mrkvový džús, mrkvové muffiny) alebo si aspoň v oblečení pomyslieť na mrkvu oranžovým doplnkom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať