Beblavý zverejnil čiernu listinu 93 ľudí, ktorých by odvolal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miroslav Beblavý
Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 30. marca (WebNoviny.sk) – Čiernu listinu, zoznam 93 osôb, ktorí zlyhali pri spravovaní verejných financií, zverejnil dnes nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

Opozičný zákonodarca vyzve ministrov v interpeláciách, aby ľudí z čiernej listiny odvolali z verejných funkcií a nevymenovali ich do žiadnej riadiacej funkcie. Najviac zlyhaní pri kauzách eviduje Beblavý v rezorte zdravotníctva, 34 mien v zozname je práve z tohto rezortu.

Na zozname sú aj ľudia so štátnej poisťovne

Beblavý na listinu zaradil napríklad vedenie Policajného zboru SR. „Ak niekto zlyhal pri vymáhaní zákonnosti za ostatné štyri roky, tak sú to títo ľudia, ktorí dostávajú kráľovský plat a budú mať kráľovský dôchodok, neodhalili však žiadnu zásadnú kauzu,“ povedal Beblavý.

Do zoznamu opozičný poslanec zaradil aj predstavenstvo a dozornú radu, respektíve správnu radu Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Podľa Beblavého poberajú nemalé odmeny za to, že by mali riadiť a kontrolovať činnosť týchto inštitúcií, pri akejkoľvek kauze „sa však nikto z nich nikdy neozval“.

Vládne nominácie uprednostňujú biznisové záujmy

Na čiernej listine figurujú aj vedúci pracovníci zodpovední za prideľovanie eurofondov v oblastiach informatizácie, dopravy a školstva. Zoznam obsahuje mená, inštitúciu, v ktorej dotyčný pôsobí, jeho funkciu a kauzu, respektíve dôvod zlyhania. Medzi inštitúciami v zozname sú napríklad JAVYS, Fond národného majetku, Cargo ZSSK, IUVENTA, Eustream či NDS.

Vládne nominácie tretieho kabinetu Roberta Fica podľa Beblavého zatiaľ uprednostňujú biznisové záujmy pred verejným záujmom. Napríklad pri štátnych tajomníkoch sa vracia systém krížovej kontroly, ktorý sa podľa opozičného poslanca v minulosti ukázal ako neefektívny, pričom negatívne vplýva na chod kľúčových ministerstiev.

Beblavý zdôraznil, že vo fungujúcich západných krajinách, kde sa rozkrádajú verejné zdroje vo výrazne menšej miere ako na Slovensku, nesú funkcionári osobnú zodpovednosť za spravovanie verejných peňazí. Podobne by to malo začať fungovať aj na Slovensku, ak sa chce pohnúť dopredu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Beblavý
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyVláda SR