Vybrané skupiny budú mať bratislavskú MHD opäť zadarmo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Električka
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 31. marca (WebNoviny.sk) – Hendikepovaní obyvatelia Bratislavy budú môcť od mája opäť cestovať v bratislavskej MHD zadarmo. Schválili to vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci, ktorí 100-percentnú zľavu odklepli aj pre bratislavských darcov krvi s minimálne diamantovou Janského plaketou i pre protikomunistických odbojárov a politických väzňov s trvalým pobytom v hlavnom meste.

O návrhu budú rokovať aj poslanci Bratislavského samosprávneho kraja

Hendikepovaným Bratislavčanom, ktorí si po zavedení tretej etapy Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK) vybavili extra zľavu 90-percent, mesto peniaze vráti. Alikvotnú nevyužitú časť zakúpeného predplatného lístka s extra zľavou mesto hendikepovaným pošle do dvoch mesiacov poštovou poukážkou. Peniaze bude mesto vracať z vlastných zdrojov.

Bezplatné cestovanie v MHD od mája získajú držitelia preukazov ŤZP, protikomunistickí odbojári a politickí väzni či darcovia krvi s minimálne diamantovou Janského plaketou, podmienkou pre všetkých však je trvalý pobyt v Bratislave. Zľavu si môžu uplatniť len na predplatné cestovné lístky v bratislavskej MHD. Zatiaľ 100-percentnú zľavu na cestovanie v rámci IDS BK schválili iba bratislavskí mestskí poslanci.

Ako dodal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, s návrhom na zavedenie 100-percentnej zľavy pre vybrané skupiny ľudí oboznámil aj partnerov zapojených do IDS BK – teda ministerstvo dopravy, Bratislavský samosprávny kraj a spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava, ktorá celý systém zastrešuje. Podľa Nesrovnala o návrhu na prijatie bezplatného cestovania pre vybrané skupiny obyvateľov by mali v apríli rokovať aj poslanci Bratislavského samosprávneho kraja.

Radnica bude platiť Dopravnému podniku na vykrytie zliav 1,2 milióna eur

K návrhu vrátiť vybraným skupinám Bratislavčanov bezplatnú MHD radnicu priviedli údaje z Dopravného podniku Bratislava o skutočnom počte hendikepovaných cestujúcich. Tie totiž podľa hlavného mesta ukázali, že extra zľavu v MHD si uplatnilo menej ľudí s preukazom ŤZP, ako mesto pôvodne predpokladalo.

Po vyhodnotení prvých mesiacov integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji sa totiž ukázalo, že z pôvodných 17-tisíc ľudí so ŤZP preukazmi, registrovaných na ministerstve, klesol po zavedení registračnej povinnosti počet reálnych užívateľov približne na 12 800 ľudí.

Vo výpočte sú však zahrnutí len hendikepovaní, ktorí si uplatnili 90-percentnú zľavu na cestovanie v MHD, ktorá platí len pre obyvateľov hlavného mesta, resp. Bratislavského kraja, a len na predplatné cestovné lístky. Radnica tak nebude Dopravnému podniku platiť na vykrytie zliav 1,8 milióna eur ako doteraz, ale len 1,2 milióna eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivo Nesrovnal