Salón drevostavieb a Mozaika architektov na veľtrhu CONECO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: CONECO 2016

BRATISLAVA 6. apríla (WBN/PR) – Aktuálny ročník najväčšej stredoeurópskej nesúťažnej prehliadky modernej drevenej architektúry – Salón drevostavieb 2016 – sa po premiére v priestoroch Rakúskeho kultúrneho fóra v Bratislave predstaví aj na stavebnom veľtrhu CONECO 2016 od 6. do 9. apríla v hale B2 na výstavisku Incheba Expo v Bratislave.

V rámci sprievodného odborného programu sa dňa 8. 4. 2016 od 16:00 uskutoční v priestore výstavy Salón drevostavieb 2016 v hale B prednáškové podujatie s názvom Mozaika architektov drevostavieb, na ktorom vystúpia piati architekti zo SR a ČR. Svoje realizácie – moderné drevodomy pre klientov v SR, ČR a Rakúsku, vybrané na tohtoročnú výstavu a do publikácie Ročenka drevostavieb, predstavia osobne etablovaní architekti Pavel Horák (Domesi), Ivan Jarina (Van Jarina), Bjorn Kierulf (Createrra) a zástupcovia najmladšej generácie – Daniel Kubiš a Aleš Berec.

Na výstave Salón drevostavieb 2016 na veľtrhu CONECO 2016 sa budú môcť návštevníci oboznámiť so štyridsiatimi, v uplynulom roku realizovanými modernými drevostavbami, ktoré navrhli českí a slovenskí architekti. Výber najlepšieho, čo sa v oblasti drevostavieb realizovalo v minulom roku, dopĺňa nekonformný rodinný dom Haus 37 m rakúskeho hosťa, architekta Juriho Troya, laureáta viacerých štátnych cien za drevenú architektúru v Rakúsku.

„Na aktuálny Salón vyberáme vždy architektonicky, konštrukčne a dispozične zaujímavé drevostavby, ktoré boli dokončené na Slovensku a v Českej republike v poslednom období. Teší nás vysoká úroveň drevostavieb, ktoré kolegovia architekti prihlásili, pretože všetky stavby predstavené na výstave môžu poslúžiť ako výborná inšpirácia pre záujemcov o vlastné bývanie v drevodome či investorov verejných stavieb z dreva,“ povedal na margo aktuálnej výstavy Salón drevostavieb 2016 architekt Pavel Horák, iniciátor projektu a líder projekčno-realizačnej spoločnosti Prodesi/Domesi.

Najväčšiu časť Salónu drevostavieb 2016 tvoria ako zvyčajne rodinné domy, medzi ktorými možno nájsť ultimatívne tvarové riešenia, no i stavby inšpirované najlepšími tradíciami. Medzi predstavenými stavbami však nechýbajú ani zaujímavé verejné budovy – pionierska stavba LIKO-NOE zo Slavkova u Brna, materská škola, rozhľadňa, na Dunaji plávajúca kaviareň, vinárstvo vo Vinosadoch pri Bratislave či ďalšie. Drevo ako inšpiratívny, všestranne využiteľný konštrukčný materiál a vhodnosť drevostavieb na dosiahnutie nízkoenergetických či pasívnych štandardov si získavajú architektov všetkých generácií. Na výstave sú zastúpené diela etablovaných ateliérov i mladších a začínajúcich tvorcov, ktorých prácu spája rovnaký motív: láska k drevu a k dobrej, zmysluplnej architektúre.

K výstave vydali organizátori katalóg – Ročenku drevostavieb 2015, v ktorej sú obsiahnuté všetky stavby predstavené na Salóne drevostavieb 2015.

Záštitu nad Salónom drevostavieb 2016 prevzali pán Helfried Carl, veľvyslanec Rakúskej republiky v SR, Slovenská komora architektov (SKA) a Spolok architektov Slovenska (SAS).

K výstave vydali organizátori katalóg – Ročenku drevostavieb 2015, v ktorej sú obsiahnuté všetky stavby predstavené na Salóne drevostavieb 2016.

Otváracie hodiny výstavy Salón drevostavieb 2016 v hale B2 na veľtrhu CONECO 2016 v hale B2 na výstavisku Incheba Expo Bratislava:

6. – 9. 4. 2016, denne od 9:00 do 18:00

Kontakty na organizátorov Salónu drevostavieb 2016:

Mozaika architektov 8. 4. 2016 – Katarína Geburová, 0907 680 535

Ďalšie informácie a snímky médiám – Ľubica Fábri, 0908 702 332, alebo nám napíšte na redakcia@achacentre.org

ARCHA matériO Bratislava – Centrum udržateľnej architektúry a materiálov, 2016

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia