Mesto Snina začalo búrať problémový Titanic

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Búranie
Cena za likvidáciu problémovej bytovky je 62-tisíc eur. Foto: SITA/Marián Peiger

SNINA 7. apríla (WebNoviny.sk) – Mesto Snina začalo tento týždeň s búracími prácami dlhodobo problémového bytového domu na Palárikovej ulici, známeho pod názvom Titanic, ktorý dostal od miestnych obyvateľov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa mesta Snina Eva Mihaliková.

Mesto Snina kúpilo bytovku v roku 2014 za vyše tisíc eur od vtedajšieho vlastníka, ktorým bolo Združenie Rómov pod Vihorlatom. Teda za rovnakých podmienok, za akých ju mesto združeniu v minulosti predalo. „Dôvodom, prečo sa mesto angažovalo, bola skutočnosť, že dom bol v havarijnom stave a boli ohrozené zdravie aj životy jeho obyvateľov. Problém s týmto bytovým domom sa vedenie mesta úporne snažilo vyriešiť dlhší čas,“ uviedla Mihaliková.

Po spätnom odkúpení bytového domu rozhodli poslanci pred dvoma rokmi o jeho likvidácií. Ako dodala hovorkyňa, mesto pripravilo projektovú dokumentáciu na odstránenie stavby a získalo povolenie stavebného úradu na jej zbúranie. Pre časť nájomníkov kúpilo šesť bytov v niekoľkých bytových domoch na rovnakom sídlisku. Pre ostatných mal zabezpečiť byty vlastník bytovky – Združenie Rómov pod Vihorlatom. „Títo nájomníci sa nakoniec nasťahovali k príbuzným alebo známym,“ uviedla Mihaliková.

Skoršiemu odstráneniu stavby bránili financie. Mesto sa na tento účel snažilo získať finančné prostriedky zo zdrojov mimo mestského rozpočtu. Dvakrát požiadalo o dotáciu aj Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity. „Žiaľ, tieto peniaze mestu neboli pridelené,“ konštatovala hovorkyňa. Mesto preto napokon finančné prostriedky naplánovalo v tohtoročnom rozpočte.

Miestna firma Verejnoprospešné služby Snina, s.r.o., ktorá tento týždeň dom búra, sa zaviazala do 90 dní od účinnosti zmluvy odstrániť vzniknutý stavebný odpad. „Ten vyvezie firma na skládku odpadu,“ spresnila Mihaliková. Cena za odstránenie stavby je podľa uzavretej zmluvy o dielo takmer 62-tisíc eur s DPH.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať