Rómsky jazyk treba pestovať a rozvíjať, tvrdia mimovládky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia dostali výnimočný darček, majú prvú oficiálnu hymnu
Autori dúfajú, že ju Rómovia začnú používať počas národných alebo medzinárodných podujatiach. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 8. apríla (WebNoviny.sk) – Rómsky jazyk treba na Slovensku pestovať a rozvíjať ho, dôležité to je najmä v prípade rómskych detí, ktoré mávajú pre jazykové bariéry problémy v školách.

Ako povedala na tlačovej konferencii v Bratislave Agi Horváthová z občianskeho združenia Romano Kher – Rómsky dom, „dieťa zvyknuté hovoriť po rómsky príde do školy, nerozumie učiteľom, tí nerozumejú jemu, opakuje prvý ročník, končí školu predčasne a tu sa začína chudoba a uzavretý kruh.“

V socializme nebola rómska identita oficiálna

Ako Agi Horváthová pokračovala, v socializme nebola rómska identita oficiálna, všetko sa začalo až v roku 1989, pričom rómčina bola ako jazyk oficiálne štandardizovaná v roku 2008. „Bolo to aj podnetom k tomu, že vzniklo národnostné školstvo,“ poznamenala s tým, že rozvoj však ide veľmi pomaly.

„Rodičia nechcú dať deti do školy, kde sa vyučuje rómčina, boja sa odporu majority. Naopak, ak rodič dieťa do takejto školy chce dať, nie sú u nás vytvorené podmienky,“ vysvetlila novinárom.

Problémom je nedostatok učiteľov či učebníc. Už niekoľko rokov je podľa jej slov vyhlásené verejné obstarávanie na rómske učebnice a pomôcky, no neobjavila sa žiadna kniha, ktorá by rómsku gramatiku či literatúru zahŕňala. „Aj keď to je pre ministerstvo školstva či štátny pedagogický ústav známe, všetko sa hýbe veľmi pomaly,“ dodala.

Snahy však podľa Horváthovej existujú. Spomenula napríklad dohodu s učiteľmi z minulého roka o tom, že v Nitre vznikne odbor, na ktorom sa bude učiť rómčina. Jeho absolventi by následne mohli byť kvalifikovaní učitelia alebo pedagogickí asistenti v školách, kde sú deti s rómskym materinským jazykom. „Dúfajme, že sa to uskutoční, pretože 25 rokov sa o týchto veciach hovorí,“ doplnila.

Podujatia pripomenú, že Rómovia sú súčasťou krajiny

Túto tému vo štvrtok otvoril Rómsky dom spolu so združením In Minorita pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, ktorý si svet pripomenie v piatok 8. apríla. Obe združenia na tento deň pripravili diskusiu s názvom Rómovia ako národnostná menšina, ktorá bude v Bratislave v KC Dunaj. Nebude však jediná, ide o cyklus prednášok, ktoré sa budú na rovnakom mieste opakovať každý mesiac.

Podujatia by mali podľa Zuzy Kumanovej zo združenia In Minorita pripomínať, že Rómovia sú súčasťou krajiny, že tu žijú a že majú svoje špecifiká. „Verím, že aj mladým ľuďom prinesieme nové informácie, ktoré sa týkajú rómskej komunity,“ povedala. Okrem prednášky je na piatok pripravený aj dokument s názvom Hľadači, ktorý odvysiela RTVS na druhom kanáli. Dokument je o úspešných rómskych absolventoch vysokých škôl.

Medzinárodný deň Rómov sa podľa Kumanovej zo združenia In Minorita pripomína ako pamiatka prvého kongresu, ktorý bol v roku 1971 v Londýne. Odvtedy sa pripomína a slávi. Európski Rómovia sa podľa nej dohodli na tom, že tvoria jeden národ, prihlásili sa k svojej indickej pravlasti, dohodli sa na spoločnej zástave aj národnej hymne a požiadali svetovú verejnosť, aby používala termín Róm. „Výraz cigán je pre nás pejoratívny,“ poznamenala. Kumanová preto poprosila verejnosť, aby používala pojem Róm, ide totiž o prijatie menšiny, ktorá je súčasťou našej spoločnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia