Bývalý predseda Matice slovenskej čelí obžalobe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matica Slovenská
Foto: SITA/Ľubica Černeková

BRATISLAVA 8. apríla (WebNoviny.sk) – Na Okresnom súde Bratislava III v piatok otvorili hlavné pojednávanie s bývalým predsedom Matice slovenskej Jozefom M.

konal som v súlade so zákonom, povedal Jozef M.

Prokuratúra mu kladie za vinu obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa obžaloby tým, že v decembri 2007 podpísal zmluvu o prevzatí dlhu dcérskej spoločnosti Matice slovenskej – Matičného fondu, pripravil organizáciu o približne 215-tisíc eur (viac ako šesť miliónov slovenských korún). Spôsobil tak organizácii škodu veľkého rozsahu. Bývalý predseda Matice, ktorý bol na čele organizácie v rokoch 1990 až 2010, vinu odmieta.

Ako sa Jozef M. vyjadril pred súdom, Matica sa počas jeho šéfovania premenila z organizácie absolútne závislej od štátu na nezávislú a finančne zabezpečenú organizáciu. „Moja činnosť prispievala len k zveľaďovaniu matice,“ vyhlásil.

Finančnú stratu Matičného fondu podľa vlastných slov vyrovnal so ziskov tlačiarenskej spoločnosti Neografia, v ktorej mala Matica 80-percentný podiel. To podľa neho odobrili riadiace orgány Matice ako aj Neografie. „Konal som v súlade so zákonom s úmyslom riešiť situáciu našich dcérskych spoločností,“ povedal s tým, že ak by dlh Matičného fondu nebol urovnaný, spôsobilo by to problémy aj samotnej Matici.

Obžalobu na súd podala Krajská prokuratúra v Bratislave v januári

Za vznik dlhu on sám považuje za zodpovedného vtedajšieho správcu spoločnosti Matičný fond, teda spoločnosť Konštantín. Tá podľa neho využila finančné prostriedky z fondu pri investovaní na finančných a kapitálových trhoch, následne ich však nebola schopná vrátiť. „Toto konanie sleduje len jeden cieľ, riešiť problémy vo vnútri Matice kriminalizáciou mojej osoby,“ dodal na margo pojednávania Jozef M.

Súd v piatok na pojednávaní plánoval vypočuť v pozícii poškodeného aj súčasného predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča. Advokát Jozefa M. však požiadal o odročenie pojednávania, keďže jeho klient má údajne vážne zdravotné problémy a účasť na pojednávaní mu spôsobuje veľkú záťaž. Senát mu vyhovel a pojednávanie odročil na máj. Tkáč tak stihol predniesť len požiadavku, že v prípade uznania viny obžalovaného požaduje Matica späť celú finančnú čiastku.

Polícia Jozefa M. obvinila z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku ešte v septembri 2014. Obžalobu na súd podala Krajská prokuratúra v Bratislave v januári tohto roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef M.
Firmy a inštitúcie MS Matica slovenská