Nové voľby do samosprávnych orgánov sa konajú v 14 obciach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlamentné voľby 2016
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 9. apríla (WebNoviny.sk) – Spolu 14 obcí, medzi nimi aj jedno mesto – Zlaté Moravce – si v sobotu doplní svoje obecné orgány. Nové voľby do orgánov samosprávy obcí sa konajú v šiestich krajoch, v bratislavskom, trenčianskom, nitrianskom, banskobystrickom, košickom a v prešovskom.

Voľby mali byť v 15 obciach, no v jednej – v Ondavke nie sú. Opätovne tu totiž nikto neprejavil záujem kandidovať ani za starostu a ani za poslancov obce. V malej obci Ondavka neďaleko hraníc Poľska, v ktorej žije iba 16 obyvateľov, sa obecné voľby nekonajú opakovane. Neboli tam ani riadne voľby v novembri 2014, ani tzv. doplňujúce minulý rok v marci a v júni. Obec má dlhodobo finančné problémy a jej starosta a poslanci sa vzdali funkcií vlani v apríli. Prenesený výkon štátnej správy za obec prevzal Okresný úrad v Bardejove.

Výkon samosprávy je však v Ondavke nemožný, keďže za obec nemá kto konať, ako ani rozhodovať o použití podielových daní. Ministerstvo vnútra o tomto probléme vie. „Zákon nepredvída situáciu, keď sú nefunkčné obidva orgány obce. Nefunkčná je tým i obec ako samostatný územný samosprávny a správny celok,“ informovali SITA z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra vlani po odstúpení starostu, jeho zástupcu aj obecných poslancov Ondavky.

V Bratislavskom kraji sú v sobotu doplňujúce voľby iba v jednej obci, v Marianke (okres Malacky), kde by si mali zvoliť nového starostu. V Trenčianskom kraji volia v obci Visolaje (okr. Púchov) starostu, poslanecký zbor si dopĺňajú v dvoch obciach v okrese Prievidza, v Kostolnej Vsi a vo Veľkej Čause. V Nitrianskom kraji volia nového primátora Zlatých Moraviec, starostu vyberajú v obciach Bodza (okr. Komárno) a Domadice (okr. Levice) a jedného poslanca obecného zastupiteľstva v obci Ardanovce (okr. Topoľčany).

Rovnako jedného poslanca by si dnes mali zvoliť obyvatelia obce Rimavské Zalužany v okrese Rimavská Sobota v Banskobystrickom kraji. Jedného poslanca volia aj v obci Zemplín (okr. Trebišov) v Košickom kraji. V Prešovskom kraji volia v dvoch obciach starostov, a to vo Veľkej Frankovej (okr. Kežmarok) a Ladomirovej (okr. Svidník). Zároveň si v kraji volia poslanca do obecného zastupiteľstva v obciach Jalová a Parihuzovce (okr. Snina). V spomínanej Ondavke sa voľby nekonajú.

O vyhlásení nových volieb do orgánov samosprávy obcí rozhodol ešte predošlý predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini 30. októbra a 3. decembra 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Pellegrini