Vláda rokovala s výborom OSN pre zdravotne postihnutých

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Postihnutie
Foto: SITA

BRATISLAVA 9. apríla (WebNoviny.sk) – Slovenská vládna delegácia sa minulý týždeň zúčastnila v Ženeve na konštruktívnom dialógu s Výborom OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím.

Ako ďalej agentúru SITA informovala Michaela Hajduková z Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v SR (NROZP), dialóg bol druhou etapou v rámci hodnotenia implementácie Dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím. Prvou etapou bolo predbežné zasadnutie výboru v septembri 2015.

Na základe východiskovej správy vlády SR, alternatívnej správy, zoznamu otázok, ktoré výbor písomne vláde predložil, ako aj odpovedí na otázky zo strany vlády a písomného stanoviska k predloženým otázkam a odpovediam, ktoré vypracovala NROZP v SR v spolupráci s ďalšími mimovládnymi organizáciami sa mohlo pristúpiť k tejto druhej etape hodnotenia.

Rezonovali predovšetkým témy ako zamestnávanie osôb so zdravotným postihnutím, včasná intervencia a sociálno-ekonomická situácia rodín s deťmi so zdravotným postihnutím, deinštitucionalizácia či situácia rómskych občanov, najmä žien so zdravotným postihnutím.

Odpovede na otázky a pozícia výboru OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím sa pretavia do záverečných odporúčaní pre našu vládu, ktoré bude treba implementovať do jedného, resp. do štyroch rokov. Odporúčania výbor zverejní približne do dvoch týždňov od skončenia svojho 15. zasadnutia, ktoré bude 21. apríla. Plnenie týchto odporúčaní a úroveň implementácie dohovoru budú opakovane hodnotené po ďalších štyroch rokoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národovVláda SR