Najužívanejšou nelegálnou drogou je marihuana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marihuana
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 16. apríla (WebNoviny.sk) – Marihuana je na Slovensku najčastejšie užívanou ilegálnou látkou, najviac užívateľov je pritom vo veku od 15 do 24 rokov. Vyplýva to z anonymného prieskumu Národného monitorovacieho centra pre drogy za rok 2015, o ktorom novinárov informoval jeho riaditeľ Imrich Šteliar. Marihuanu podľa neho aspoň raz v živote vyskúšalo necelých 20 percent opýtaných, za posledný mesiac je to necelých desať percent.

Alkohol aspoň raz pilo vyše 90 percent, tabak niekedy vyskúšalo 60 percent ľudí. Za posledný mesiac užilo alkohol asi 60 percent Slovákov, ktorých sa dá považovať za aktívnych užívateľov tejto legálnej drogy. Ďalšie nelegálne látky za posledný mesiac užili asi dve percentá populácie, pričom najpopulárnejšia je extáza. „Najväčší nárast sme zaznamenali pri alkohole, v prípade marihuany sú tie čísla za posledné roky stabilné,“ povedal Šteliar. Inštitút drogových závislostí v Bratislave v roku 2011 evidoval 394 liečených užívateľov marihuany, v roku 2013 ich bolo 557 a v roku 2014 liečili 509 užívateľov marihuany.

Prieskum zisťoval aj postoje ľudí užívajúcich marihuanu k tejto droge. Možné riziká marihuany si uvedomuje 55 percent opýtaných, v roku 2010 to bolo len asi 17 percent. Vyše 80 percent ľudí tvrdí, že v súvislosti s užívaním marihuany nemali nikdy nijaké problémy. Slováci podľa prieskumu nie sú za legalizáciu marihuany alebo hašiša. Proti jej povoleniu sa vyslovilo 78 percent ľudí, v roku 2010 ich bolo vyše 80 percent. Za legalizáciu je len desať percent. Prieskum zahŕňal aj monitoring odpadových vôd, v ktorých sa zisťujú rezíduá niektorých drog. Metabolity marihuany našli vo všetkých vzorkách z miest, najviac ich pritom zistili v Bratislave – Devínskej Novej Vsi a Petržalke.

Ako informoval riaditeľ Inštitútu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica, marihuana je najužívanejšou ilegálnou drogou nielen na Slovensku, ale na celom svete. Celkovo ju podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie užíva asi 182 miliónov ľudí. Okruhlica upozornil, že asi desať percent z tých, ktorí marihuanu niekedy užili, sa stáva od nej závislými. Táto závislosť však stúpa, ak človek začal s užívaním vo veľmi mladom veku. V takom prípade môže závislosť vzniknúť u každého piateho užívateľa marihuany.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia