Ministerka zastavila privatizáciu kaštieľa Malanta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kaštieľ Malanta
Agrokomplex hľadá nového majiteľa pre národnú kultúrnu pamiatku. Kaštieľ Malanta je vraj prebytočným majetkom. Foto: nitrianskehrnciarovce.sk

NITRA 15. apríla (WebNoviny.sk) – Obchodnú verejnú súťaž vyhlásil Agrokomplex 17. decembra 2015, teda v čase, keď si väčšina ľudí berie dovolenky. Záujemcovia mali na predkladanie ponúk jeden mesiac. Od začiatku však predaj sprevádzali podivné praktiky.

Informácie o súťaži boli zverejnené len prostredníctvom stránky Agrokomplexu a denníka Hospodárske noviny. Zarážajúcim faktom ale bolo, že na obhliadku nehnuteľnosti mali záujemcovia dva dni. Podľa internetového denníka NitraDeň.sk však v druhý deň obhliadky bol kaštieľ zatvorený a prípadní záujemcovia si mohli pozrieť iba areál.

Budova sa predávala bez umeleckých predmetov a hnuteľných vecí, ku ktorým patria napríklad sochy v parku nachádzajúcom sa v okolí kaštieľa či fontána. Minimálna cena za národnú kultúrnu pamiatku bola v súťaži stanovená na 935 500 eur bez DPH. Do súťaže sa zapojili tri subjekty, najvyššia cenová ponuka bola 959 900 eur.

O osude kaštieľa napokon rozhodla šéfka agrorezortu, ktorá predaj zrušila. Zároveň stiahla žiadosť o udelenie výnimky na prevod majetku štátu adresovanú Ministerstvu hospodárstva SR. „Kaštieľ Malanta je už niekoľko rokov spájaný s agrorezortom. Od roku 1982 slúži na reprezentačné účely Agrokomplexu a tak by tomu malo byť aj v budúcnosti. Rezort bude teraz v spolupráci s vedením štátneho podniku hľadať ďalšie možnosti na využite tohto komplexu,“ uviedla Matečná.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gabriela Matečná
Firmy a inštitúcie AgrokomplexMPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SRVláda SR