Obsadenie výborov sa možno zmení, Lipšic má námietky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Daniel Lipšic
Predseda strany NOVA Daniel Lipšic počas rokovania pokračujúcej 58. schôdze NR SR. Bratislava, 8. december 2015. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 16. apríla (WebNoviny.sk) – Hoci poslanci o parlamentných výboroch rozhodovali pred necelým mesiacom na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady, obsadenie niektorých výborov sa ešte môže zmeniť. Námietku voči zloženiu výborov vzniesli napríklad zákonodarcovia Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) a Miroslav Beblavý (nezaradený).

Vládna koalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť podľa Lipšica pri zložení parlamentných výborov nerešpektuje rozloženie síl v Národnej rade SR. Lipšic ako príklad spomenul brannobezpečnostný výbor, ktorý považuje za kľúčový pri riešení káuz a korupčného konania. V predchádzajúcom volebnom období, keď mal vládny Smer-SD v parlamente podporu 83 poslancov, bolo zloženie brannobezpečnostného výboru v pomere 7:6 medzi koaličnými a opozičnými poslancami. Teraz má nová štvorkoalícia nižšiu podporu, a to 81 zákonodarcov, ale zloženie brannobezpečnostného výboru by malo byť 7:5 medzi koalíciou a opozíciou.

„Táto super väčšina pre koalíciu v brannobezpečnostnom výbore nezodpovedá pomerom síl v pléne národnej rady. Považujem to za neakceptovateľné a za návrat do dôb mečiarizmu,“ povedal v pléne počas ustanovujúcej schôdze Lipšic. Poslancom navrhol, aby brannobezpečnostný výbor pôsobil ako predtým, teda so siedmimi vládnymi a šiestimi opozičnými poslancami. Podľa Lipšicovho návrhu by mal poslanec za OĽaNO-NOVA Gábor Grendel posilniť brannobezpečnostný výbor, súčasne by odišiel z výboru pre verejnú správu.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý zasa predniesol žiadosť, aby ho preradili zo zahraničného výboru do výboru pre financie a rozpočet. Beblavý argumentoval, že chce pracovať v oblasti, ktorej sa dlhodobo venuje. S podporou postupne oslovil viacerých parlamentných kolegov, s ktorými v minulosti spolupracoval. Nespokojní sú aj nezaradení Zsolt Simon, ktorý sa tiež „nedobrovoľne“ stal členom zahraničného výboru či Simona Petrík, ktorá by chcela pôsobiť v ľudskoprávnom výbore, zaradená je však vo výbore pre kultúru a médiá.

Predseda parlamentu Andrej Danko sľúbil, že obsadením parlamentných výborov sa budú poslanci zaoberať aj na najbližšej schôdzi parlamentu. Tá sa začne v pondelok 18. apríla. Zaradenie poslancov do výborov by sa podľa predsedu parlamentu malo vyriešiť konsenzom všetkých parlamentných strán. Danko zároveň nezaradeným poslancom pripomenul, že každý z nich bol zvolený za nejakú politickú stranu. „Ak by malo prísť na rokovanie 150 poslancov a každý by mal svoju požiadavku, nezložili by sme parlament. Sú tu nejaké mechanizmy,“ konštatoval predseda národnej rady.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoDaniel LipšicGábor GrendelMiroslav BeblavýSimona PetríkZsolt Simon
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky