Kotlebu nezvolili za podpredsedu brannobezpečnostného výboru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marian Kotleba
Poslanec Marian Kotleba za stranu ĽS Naše Slovensko počas ustanovujúcej schôdze parlamentu - VII. volebného obdobia . Bratislava, 23. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 18. apríla (WebNoviny.sk) – Opoziční poslanci strán Sloboda a Solidarita (SaS), OĽaNO – NOVA a Sme rodina dostali voľnú ruku pri hlasovaniach o postoch podpredsedov výborov, o ktoré sa uchádzajú zákonodarcovia za ĽSNS.

„Bolo a bude na individuálnom zvážení každého opozičného poslanca, ako sa k voľbe nominantov tejto strany postaví,“ uvádzajú vo vyhlásení predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová, predseda klubu OĽaNO – NOVA Richard Vašečka a predseda klubu Sme rodina Boris Kolár.

Aj po pondelňajšom rokovaní poslaneckého grémia podľa šéfov trojice poslaneckých klubov platí dohoda opozičných strán, že tri podpredsednícke miesta vo výboroch NR SR sú vyhradené pre predstaviteľov strany Kotleba – ĽSNS.

„Dohoda opozície spočíva teda len v rozdelení parlamentných funkcií, nie v tom, že si jednotlivých kandidátov aj navzájom bezvýhradne podporia. Z opakovaných vyjadrení predstaviteľov strán vládnej koalície vyplynulo, že poslancov ĽSNS na posty podpredsedov parlamentných výborov nepodporia. Za týchto okolností bolo ich zvolenie vysoko nepravdepodobné. Potvrdilo to aj pondelňajšie hlasovanie v parlamentných výboroch,“ konštatujú Blahová, Vašečka a Kolár.

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu v pondelok nezvolili za podpredsedu brannobezpečnostného výboru, neuspel ani Martin Beluský na post podpredsedu hospodárskeho výboru.

Opozičné strany SaS, OĽaNO – NOVA a Sme rodina na tieto neobsadené posty nenavrhnú svojich kandidátov. „Tým dohode opozície bude učinené zadosť. Vyjadrenia koaličných politikov, ktorí odmietli podporiť poslancov ĽSNS, vnímame ako súčasť snáh skompromitovať celú opozíciu jej domnelým príklonom k extrémistom,“ vysvetľujú Blahová, Vašečka a Kolár.

To je podľa nich ďalší dôvod, pre ktorý predsedovia poslaneckých klubov Sloboda a Solidarita, OĽaNO – NOVA a Sme rodina neprijali žiadny záväzok o spoločnom postupe svojich poslancov pri hlasovaní o kandidátoch ĽSNS.

Poslanci sa nedohodli na zmenách v obsadení výborov

Vládna koalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť podľa Lipšica pri zložení parlamentných výborov nerešpektuje rozloženie síl v Národnej rade SR. Lipšic ako príklad spomenul brannobezpečnostný výbor, ktorý považuje za kľúčový pri riešení káuz a korupčného konania. V predchádzajúcom volebnom období, keď mal vládny Smer-SD v parlamente podporu 83 poslancov, bolo zloženie brannobezpečnostného výboru v pomere 7:6 medzi koaličnými a opozičnými poslancami. Teraz má nová štvorkoalícia nižšiu podporu, a to 81 zákonodarcov, ale zloženie brannobezpečnostného výboru by malo byť 7:5 medzi koalíciou a opozíciou.

Lipšic poslancom navrhol, aby brannobezpečnostný výbor pôsobil ako predtým, teda so siedmimi vládnymi a šiestimi opozičnými poslancami. Podľa Lipšicovho návrhu by mal poslanec za OĽaNO-NOVA Gábor Grendel posilniť brannobezpečnostný výbor, súčasne by odišiel z výboru pre verejnú správu.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý zasa predniesol žiadosť, aby ho preradili zo zahraničného výboru do výboru pre financie a rozpočet. Beblavý argumentoval, že chce pracovať v oblasti, ktorej sa dlhodobo venuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gábor GrendelMarian KotlebaMiroslav BeblavýNatália BlahováRichard Vašečka
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republiky