Výzva Stop fašizmu žiada poslancov blokovať Kotlebovu stranu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kotleba
Predseda strany Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 19. apríla (WebNoviny.sk) – Poslanci by mohli blokovať stranu Mariana Kotlebu v parlamente, navrhujú to autori a signatári verejnej výzvy Stop fašizmu.

Výzvu jej autori poslali e-mailom všetkým poslancom Národnej rady SR s výnimkou poslancov za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) v pondelok 18. apríla. Pre agentúru SITA to uviedla právnička a predsedníčka združenia Ľudia proti rasizmu, spoluautorka výzvy Stop fašizmu Irena Bihariová.

Podporiť výzvu môže každý

Poslancom navrhujú zaviazať sa k piatim základným krokom s cieľom izolovať a oslabiť vplyv extrémistickej strany Kotleba – ĽSNS.

Podporiť výzvu, ktorú jej autori adresovali poslankyniam a poslancom nášho parlamentu, môže každý, kto si želá, aby poslanci nehlasovali za návrhy poslancov strany Kotleba – ĽSNS, aby nevolili jej poslancov do parlamentných funkcií a aby v ich radoch nehľadali podporu pre svoje návrhy.

„Napriek tomu, že strana Kotleba – ĽSNS bola zvolená v demokratických voľbách, nevzniká poslancom právna ani politická povinnosť spolupracovať s touto stranou. Napokon, aj Hitlerovej strane NSDAP sa podarilo získať podiel na moci demokratickými voľbami,“ pripomínajú autori výzvy v tlačovej správe k jej spusteniu.

Ako ďalej pre SITA povedala Irena Bihariová, pod výzvu sa utorka do 14:00 podpísalo vyše 300 občanov a ich počet neustále rastie.

Medzi tvorcami a iniciátormi výzvy poslancom sú osobnosti, ako napríklad bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová, režisér Jakub Kroner, slovenský astrofyzik z Astronomického Ústavu Akadémie Vied ČR Jaroslav Dudík, známy forenzný psychológ Anton Heretik či popredný slovenský psychiater Jozef Hašto. Na výzvu už podľa Ireny Bihariovej reagovali prví členovia zákonodarného zboru.

K výzve sa do utorňajšieho poludnia pripojili poslanci: Ondrej Dostál (SaS), Béla Bugár (Most-Híd), Viera Dubačová (OĽaNO – NOVA), Ľuboš Blaha (Smer-SD), Martin Poliačik (SaS) a Miroslav Sopko (OĽaNO – NOVA).

Ponúknutá stratégia vychádza z tzv. „Schwerinského vyhlásenia“

Podľa výzvy zverejnenej na webstránke stopfasizmu.sk sa poslanec, resp. poslankyňa NR SR verejne zaväzuje k tomu, že nepodporí žiadneho poslanca strany Kotleba – ĽSNS do žiadnej parlamentnej funkcie ani žiadneho nominanta tejto strany do akejkoľvek volenej funkcie.

Druhým bodom výzvy je záväzok, že konkrétny poslanec nepodporí svojím podpisom žiadny poslanecký návrh ani pozmeňovací návrh iniciovaný poslancami strany Kotleba – ĽSNS. Rovnako nepodporí žiadny návrh, pod ktorým je podpísaný aspoň jeden z poslancov tejto strany.

Nebude tiež rokovať s poslancami strany Kotleba – ĽSNS o podpore akýchkoľvek vlastných návrhov alebo žiadať u nich podporu pre akékoľvek návrhy. „Nepodporím v rozprave žiadny návrh prednesený poslancom Kotleba – ĽSNS. Ak vystúpim k takémuto návrhu, odmietnem ho z princípu, pretože návrhy z dielne strany postavenej na princípoch neznášanlivosti a spochybňovania demokracie nemôžu byť demokratickými silami akceptované a podporované,“ znie tretí záväzok.

V štvrtom sa poslanec zaväzuje, že sa nezúčastní žiadneho podujatia ani diskusie v médiách, do ktorej bude pozvaný zástupca strany Kotleba – ĽSNS alebo bude v nej vystupovať (s výnimkou zákonnej povinnosti verejnoprávneho média vo volebnej kampani). V poslednom, piatom bode sa zákonodarca zaviaže, že pri každej možnej príležitosti bude upozorňovať na nebezpečenstvá fašizmu a neblahú historickú skúsenosť s ním. Zároveň, že bude šíriť myšlienky demokracie a tolerancie a brániť demokratické princípy, na ktorých je postavená Slovenská republika.

„Ponúknutá stratégia vychádza z tzv. ‚Schwerinského vyhlásenia‘, ku ktorému sa prihlásili niektoré krajinské parlamenty v Spolkovej republike Nemecko vo vzťahu k extrémistickej Národnodemokratickej strane Nemecka (NPD) s cieľom politicky izolovať jej vplyv. V ňom sa zaviazali všetci poslanci demokratických strán, bez ohľadu na ich odlišnosti v programoch a politických cieľoch, k odmietnutiu spolupráce s extrémistickou stranou,“ uvádza sa to v tlačovej správe o výzve, ktorú SITA poskytla Irena Bihariová.

Na webstránke sa objaví zoznam poslancov, ktorí sa k výzve prihlásili

Podľa autorov výzvy Stop fašizmu poslanci pristúpením k takejto stratégii vyšlú „spoločnosti odkaz, že fašistická politika, nech akokoľvek dobre maskovaná za vznešené sľuby a úmysly, nemôže byť na pôde parlamentu žiadneho demokratického štátu diskutovaná, vypočutá ani podporená“. Tým sa zároveň zaviažu, že skutočne prospešné návrhy a opatrenia dokážu iniciovať sami.

Uplatnením schwerinského riešenia sa podľa autorov výzvy nevyčerpávajú možnosti boja proti politickému extrémizmu. Je to iba úvodný krok k dosiahnutiu cieľu výzvy – zabrániť politickej legitimizácii extrémistickej strany.

Uplatnenie tohto riešenia môže u určitej časti voličov posilní obraz „utláčaných martýrov“, ktorý si strana Kotleba – ĽSNS roky buduje, pripúšťajú autori výzvy. „Politická akceptácia tohto subjektu by totiž spôsobila, že o ďalšie štyri roky sa stane Kotleba – ĽSNS celospoločensky akceptovanou politickou alternatívou, a to aj u tých voličov, ktorí ju dnes ešte stále vnímajú s istými rozpakmi,“ píše sa ďalej v tlačovej správe.

K výzve Stop fašizmu prístupnej na webstránke stopfasizmu.sk sa môže pridať svojim podpisom ktokoľvek. Na webstránke sa zároveň postupne objaví zoznam poslancov, ktorí sa k stratégii navrhnutej vo výzve prihlásili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárĽuboš BlahaMarian KotlebaMartin PoliačikMiroslav SopkoOndrej DostálViera Dubačová
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republiky