Kiska sa stretol s Čižnárom, hovorili o piešťanskom CT

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Prezident SR Andrej Kiska navštívil Generálnu prokuratúru SR. Bratislava, 21. apríl 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 19. apríla (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska v utorok diskutoval s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom o kauze nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu.

Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca prezidenta Roman Krpelan, „generálny prokurátor prezidentovi vysvetlil, prečo generálna prokuratúra zrušila uznesením obvinenia voči všetkým osobám v súvislosti s nákupom CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. Policajný vyšetrovateľ obvinil osem ľudí z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu“.

Podľa Čižnára „jedným z hlavných dôvodov zrušenia obvinenia bolo nedostatočné odôvodnenie výšky škody, ktorá mohla vzniknúť“. Čižnár prezidenta informoval, „že pre ďalšie pokračovanie stíhania je nevyhnutné urobiť nový znalecký posudok. Prokuratúra preto už podnikla kroky k jeho zabezpečeniu a nevylučuje, že príde k opätovnému vzneseniu obvinenia“. Ako dodal v tlačovej správe po stretnutí Krpelan, prezident Andrej Kiska v utorok diskutoval o vývoji kauzy aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Generálna prokuratúra (GP) SR v pondelok 18. apríla zverejnila na svojom webe uznesenie, v ktorom vysvetlila svoj postup. Ešte minulý týždeň informovala hovorkyňa GP Andrea Predajňová, že k rozhodnutiu zrušiť obvinenia dospel po preskúmaní spisového materiálu prvý námestník generálneho prokurátora. Jedným z hlavných pochybení bolo podľa nej nedostatočné ustálenie výšky hroziacej škody, a to pre nepoužiteľnosť znaleckého posudku.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal v novembri 2014 pokyn, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali tender na kúpu CT prístroja v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch. Podľa medializovaných informácií piešťanská nemocnica kúpila prístroj za 1,6 milióna eur, čo bolo o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj bývalý predseda parlamentu Pavol Paška.

Rozhodnutie z minulého týždňa podľa hovorkyne GP Predajňovej nevylučuje, že po doplnení dokazovania a po odstránení pochybení, ktoré prvý námestník generálneho prokurátora svojím rozhodnutím vytkol, príde opätovne k vzneseniu obvinenia. „Vo veci sa naďalej koná a je vedené trestné stíhanie,“ dodala Predajňová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaJaromír ČižnárPavol Paška
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SR