Prieskum: Slovensko nie je výrazne proruské, ani prozápadné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusko
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 21. apríla (WebNoviny.sk) – Slovensko nie je silno prorusky orientované, ani výrazne prozápadne. Dominantná časť občanov nemá vyhranený postoj k civilizačnému a geopolitickému ukotveniu.

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila Slovenská atlantická komisia, Inštitút pre stredoeurópsku politiku a agentúra FOCUS od 31. januára až 7. februára na vzorke 1000 respondentov. Prieskum podporil National Endowment for Democracy a výsledky spracovala sociologička Oľga Gyárfášová.

Podľa prieskumu si 23,1 percenta opýtaných želá byť súčasťou Západu, 12,3 percenta súčasťou Východu, 51,8 percenta chce, aby bolo Slovensko „medzi nimi“ a 12,8 percenta nevedelo odpovedať.

Gyárfášová upozornila, že aj keď sa výskum uskutočnil pred voľbami, názory občanov na túto tému sú pomerne stabilné. Podľa prieskumu je pozitívny trend vývoja podpory Slovenska ako súčasti Západu u mladej generácie (18 – 24 rokov). V tejto kategórii dosahuje podpora takmer 40 percent.

Visegrádska štvorka sa teší podpore

Prieskum sa zaoberal aj otázkou, s ktorými štátmi by malo mať Slovensko najbližšie vzťahy. Takmer 67 percent opýtaných uviedlo Českú republiku, 37,2 percenta uviedlo Rakúsko, tretiu priečku obsadilo Poľsko (35%). Viac ako 30 percent uviedlo Maďarsko (31,9%) a Nemecko (31,6%).

Spomedzi členstva Slovenska v zoskupeniach si najväčšiu podporu v prieskume vyslúžilo členstvo Slovenska vo Visegrádskej štvorke (63%), ako dobrú vec členstvo Slovenska v EÚ hodnotí 52,3 percenta opýtaných, v OSN 51,1 percenta a členstvo v NATO hodnotí ako dobrú vec 30,2 percenta respondentov. Podpora členstva v EÚ tak klesla, v roku 2010 členstvo SR v Únii podporovalo 68 percent.

V4 sa teší podpore zrejme aj v dôsledku zdôrazňovania spoločného postupu v otázke kvót počas súčasnej utečeneckej a migračnej krízy. Aj keď najmenšiu podporu má členstvo Slovenska v NATO, vyše 54 respondentov uviedlo, že v prípade napadnutia spojenca by sa malo Slovensko podieľať na jeho obrane.

Súčasťou Západu chcú byť najviac voliči SaS

Rovnaké percento sa domnieva, že členstvo v NATO je dôležité pre našu bezpečnosť. Nižšiu podporu má ale budovanie aliančnej infraštruktúry na našom území (36%). „Pokiaľ ide o negatívny postoj k týmto zoskupeniam, v ani jednom prípade nie je výrazný. Väčší počet respondentov považuje naše členstvo v nich za ani dobré, ani zlé,“ vysvetlila Gyárfášová

Z hľadiska volebných preferencií najviac chcú byť súčasťou Západu voliči SaS (42%), OĽaNO (37%), Mosta-Híd a Siete (35%). Podobne členstvo v NATO najviac podporujú voliči Siete (45%), OĽaNO (42%), Mosta-Híd (40%) a SaS (36%). Odporcovia NATO prevládajú iba medzi voličmi Mariana Kotlebu, voliči ostatných strán, vrátane SNS, väčšinovo odpovedali, že členstvo SR v NATO nie je ani dobré, ani zlé.

Podľa Milana Niča z Inštitútu pre stredoeurópsku politiku (GLOBSEC Policy Institute) výsledky prieskumu nie sú zlé, zlý je trend. „To, že klesá podpora v EÚ je celoeurópsky trend. Ja skôr upozorňujem na to, že dominantný postoj v slovenskej spoločnosti je neujasnenosť našej geopolitickej orientácie v časoch, keď rastú ohrozenia,“ dodal ďalej Nič.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia