Andrej Kiska vystúpil na podujatí Agenda 2030 v New Yorku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska
Andrej Kiska počas vystúpenia na podujatí OSN k implementácii globálnych trvalo udržateľných cieľov. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. apríla (WebNoviny.sk) – Prezident SR Andrej Kiska sa dnes v New Yorku zúčastnil na podujatí OSN k implementácii globálnych trvalo udržateľných cieľov, tzv. Agenda 2030. Tematická debata sa konala na pozvanie predsedu Valného zhromaždenia OSN Mogensa Lykketofta deň pred slávnostným podpisom Parížskej klimatickej dohody. „Slovensko plne podporuje Agendu 2030 pre trvalo udržateľný rozvoj. Záväzok skoncovať s chudobou, vybudovať mierumilovnú, inkluzívnu a odolnú spoločnosť je naším dedičstvom pre ďalšie generácie,“ povedal prezident Kiska vo svojom vystúpení, o ktorom agentúru SITA informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta.

Podľa prezidenta Kisku je dôležité, aby sa s plánom stotožnili všetky krajiny. „Sedemnásť cieľov udržateľného rozvoja sa týka všetkých z nás, podmienky v jednotlivých krajinách sa však líšia. Je dôležité zamerať sa na vlastné slabiny a využiť naše silné stránky na pomoc ostatným krajinám,“ uviedla slovenská hlava štátu. Kiska si myslí, že na Slovensku treba zlepšiť vzdelávanie a budovať kvalitné inštitúcie na všetkých úrovniach štátnej a verejnej správy, ktoré by zvýšili dôveru občanov v štát.

Prezident Kiska tiež pripomenul, že Slovensko zvyšuje svoju rozvojovú a humanitárnu pomoc. No podľa hlavy štátu treba robiť ešte oveľa viac. „Hoci sme v tomto ohľade pyšní na našu občiansku spoločnosť, mali by sme s verejnosťou viac komunikovať o globálnych problémoch. O solidarite. O spoločnej zodpovednosti za riešenie problémov za našimi hranicami. Jasným príkladom je naša skúsenosť so súčasnou utečeneckou krízou v Európe,“ uzavrel Kiska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov