Medzi chránené európske výrobky pribudol slovenský produkt

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obilie
Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 26. apríla (WebNoviny.sk) – Do európskeho zoznamu výrobkov s chráneným zemepisným označením pribudol ďalší slovenský produkt. Európska komisia totiž schválila doplnenie registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení o „Levický slad“. Informovalo o tom Zastúpenie Európskej komisie v SR.

„Je dôležité, že kvalitné tradičné slovenské potraviny majú európsku ochranu. V európskom registri je už 11 slovenských produktov, medzi inými Slovenská bryndza, Zázrivský korbáčik či Skalický trdelník. Celoeurópsku ochranu majú aj tradičné zaručené špeciality, akými sú napríklad Spišské párky alebo Bratislavský rožok,“ komentoval vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Dušan Chrenek.

Ako sa píše v žiadosti o zápis do zoznamu, Levický slad je pivovarský jačmenný slad svetlého plzenského typu, určený najmä na výrobu piva. Pripravuje sa z vyšľachtených, certifikovaných odrôd sladovníckeho dvojradového jačmeňa, ktoré sa pestujú vo vymedzenej zemepisnej oblasti.

Levický slad sa tak dostal na zoznam viac ako 1 330 výrobkov, ktorých zemepisné označenie alebo označenie pôvodu je pod ochranou EÚ. Medzi chránené zemepisné označenia, ktoré boli zaregistrované v prospech SR patria Klenovecký syrec, Zázrivské vojky, Slovenský oštiepok, Slovenská bryndza, Slovenská parenica, Zázrivský korbáčik, Oravský korbáčik, Tekovský salámový syr, Skalický trdelník a Žitavská paprika.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan Chrenek