SHMÚ: Piešťany a Oravská Lesná zaznamenali rekordné mrazy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mráz, počasie
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 26. apríla (WebNoviny.sk) – Mrazy v noci z pondelka na utorok prekonali v Piešťanoch 61-ročný rekord minimálnej dennej teploty vzduchu pre 26. apríl. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tam dva metre nad zemou nameral -5,1 °C, v roku 1955 to bolo -4,4 °C.

Vo výške päť centimetrov nad zemským povrchom poklesla teplota vzduchu v Piešťanoch až na -9,3 °C. V západnej polovici Slovenska sa vplyvom zmenšovania oblačnosti a utíšenia vetra mrazy vo výške dva metre nad zemským povrchom vyskytli takmer na všetkých staniciach na západnom Slovensku (okrem bratislavskej Koliby), rekordne nízke teploty namerali najmä na staniciach na Podunajskej nížine.

Najchladnejšie však bolo v Oravskej Lesnej, kde meteorológovia zaznamenali nočné minimum teploty vzduchu -6,2 °C. Oblačnosť a zrážky, ktoré ešte v pondelok večer doznievali na východnom Slovensku, zabránili v týchto oblastiach výskytu silnejších mrazov a na niektorých miestach sa tam mráz ani nevyskytol.

Na Slovensku hrozia nočné prízemné mrazy aj v noci z utorka na stredu. SHMÚ vydal pre nasledujúcu noc výstrahu 1. stupňa pred mrazmi pre celé územie krajiny. Vo výške päť centimetrov nad zemským povrchom v čase od polnoci do 8:00 ráno očakávajú prízemný mráz od -2 až – 7 °C.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav