Lipšic: Zlepenec sa mentálne zlial aj pri kauze Bašternák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Olano_nova.jpg
Zľava: Predseda strany NOVA a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič počas tlačovej konferencie, na ktorej strana OĽaNO - NOVA predstavila svoju kandidátku. Bratislava, 7. december 2015. OĽaNO / NOVA

BRATISLAVA 27. apríla (WebNoviny.sk) – Poslanci Siete a Mostu-Híd boli v parlamentnom výbore pre financie podľa Daniela Lipšica (OĽaNO) pri obhajobe kauzy Ladislava Bašternáka aktívnejší ako poslanci Smeru-SD. Výbor rokoval v utorok. Ako povedal Lipšic dnes na tlačovej besede, „zlepenec sa za mesiac zlial aj mentálne“.

Lipšic zároveň oznámil, že opozícia ku kauze zvoláva rokovanie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. „Tento výbor vždy rokoval o kauzách verejného záujmu. Zaujíma ma, ako sa k tomu koaliční poslanci postavia,“ konštatoval s tým, že žiadosť o zvolanie rokovania výboru podali dnes. Predseda výboru má teraz na jeho zvolanie sedem dní. Podľa Lipšica šéf finančnej správy František Imrecze pokračoval v zametaní kauzy pod koberec za asistencie vládnych poslancov.

Predseda OĽaNO Igor Matovič pripomenul, že kauza sa týka blízkeho priateľa Roberta Kaliňáka, Roberta Fica a Jána Počiatka. Upozornil, že v roku 2012 si Bašternák založil firmu, fiktívne kúpil byty, ktoré boli nadhodnotené desaťnásobne, uplatnil si odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Kontrola vo firme napísala, že všetko bolo v poriadku. „Byt, v ktorom Fico býva, je postavený z daňového podvodu. Prajem Ficovi uzdravenie, ale očakávam, keď sa vyzdravie, že sa presťahuje do svojho bytu. Pomôžeme mu nájsť druhý najlepší byt v Bratislave. Nemôžeme si dovoliť, aby premiér býval v byte postavenom z daňových podvodov,“ vyhlásil Matovič. Poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár bol prekvapený, že rokovanie výboru bolo utajené. „Utajenie bolo zbytočné,“ konštatoval.

Lipšic kritizoval zablokovanie rokovania výboru

Lipšic kritizoval, že rokovanie ústavnoprávneho výboru koaliční poslanci zablokovali. „Výbor odhlasoval, že nebude rokovať, že by sme nemali rokovať o živých kauzách,“ povedal s tým, že aj v minulosti parlamentné výbory o živých kauzách rokovali. Parlamentné výbory rokovali napríklad o streľbe v Devínskej Novej Vsi či kauze tureckého kamióna.

Finančná správa stále skúma, či bola v prípade predaja nehnuteľností spoločnosti Ladislava Bašternáka štátu daň z pridanej hodnoty uhradená. Vyplynulo to z vyjadrení šéfa finančnej správy Františka Imreczeho po ukončení prvej časti utorkového neverejného rokovania parlamentného finančného výboru, ktorý bol mimoriadne zvolaný práve pre túto kauzu. „Vyšetrovanie pokračuje,“ reagoval Imrecze na otázku, či bola štátu daň odvedená a či teda je zrejmé, či štátu vznikla škoda. Čo sa týka ceny predávaných nehnuteľností, tá pritom podľa neho nezohráva z daňového pohľadu výraznejšiu úlohu. Ak by totiž celá transakcia prebehla korektne, daňovo by bola neutrálna, avšak v prípade, že by neboli uplatnené iba nadmerné odpočty, ale bola daň aj skutočne uhradená.

Na samotný fakt, že finančná správa nepodala sťažnosť voči rozhodnutiu policajných vyšetrovateľov na základe ďalších informácií, reagoval slovami, že finančná správa nie je orgán, ktorý kompetenčne má dôvod spochybňovať vyšetrovanie polície. Jeho úrad zatiaľ nemá ani definitívne výsledky inšpekcie, ktorá má skúmať kroky finančnej správy, ktorá nepodala sťažnosť voči rozhodnutiu policajných vyšetrovateľov, ale aj údajný nátlak na pracovníčky finančnej správy, aby prípad zamietli pod koberec. „Závery z inšpekcie, ktoré zatiaľ máme, sú, že kontrolóri, ktorí vykonávali daňovú kontrolu, neboli nikým ovplyvňovaní. Proces vyšetrovania ešte pokračuje,“ hovorí Imrecze.

Šéf finančnej správy o úniku dvoch miliónov nevie

Šéf finančnej správy pritom tvrdí, že sám nemá vedomosť o tom, či štát v tomto prípade o dva milióny eur prišiel. „Keby som ja vedel, že štát prišiel o dva milióny eur, tak ja sám podám trestné oznámenie,“ hovorí. Medializácia tohto prípadu pritom podľa neho zaťahuje finančnú správu do politického boja „na báze z kontextu vytrhnutých a neoverených informácií, na báze anonymov“. Snaha o zníženie dôveryhodnosti finančnej správy totiž podľa jej šéfa podporuje kriminálne skupiny v tom, aby boli odvážnejšie v daňových podvodoch.

Národná kriminálna agentúra (NaKA) preverovala podnet finančnej správy, že prišlo k daňovému úniku vo výške dvoch miliónov eur. NaKA to však odmietla. Zamestnanci finančnej správy podľa opozičných poslancov podali sťažnosť voči rozhodnutiu NaKA, vedenie finančnej správy ho však údajne zastavilo. Opozícia tiež na základe listu hovorila aj o vyvíjaní nátlaku zo strany vedenia finančnej správy na dve zamestnankyne, aby kauzu zamietli pod koberec.

V kauze ide o bytový komplex Five Star Residence

V kauze ide o bytový komplex Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si Bašternákova firma uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol pred časom poslanec SaS Jozef Rajtár.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) však tvrdí, že prípad uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu DPH spoločnosťou BL-202, týkajúci sa nehnuteľnosti Five Star Residence, uzavretý nie je. Ako uviedla hovorkyňa úradu Jana Tökölyová, trestné stíhanie sa začalo 13. apríla 2016 a vo veci sa koná. A to napriek tomu, že vyšetrovateľka Policajného zboru (PZ) po vykonaní vyšetrovania a vyhodnotení všetkých do úvahy prichádzajúcich dôkazov trestné oznámenie odmietla s odôvodnením, že daňová kontrola nepriniesla žiadne pochybnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicFrantišek ImreczeIgor MatovičJozef RajtárLadislav Bašternák
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR