V kauze odpočtov DPH je podľa Kaliňáka obvinených 61 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Kaliňák
Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 28. apríla (WebNoviny.sk) – V kauze nadmerných odpočtov DPH na východnom Slovensku je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka obvinených 61 ľudí a ide pravdepodobne o druhý najvyšší nelegálny odpočet DPH v histórii Slovenska, preto ho nie je možné ututlať ani skryť. Ako povedal novinárom dnes po rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, výbor vzal jeho informácie na vedomie. Podľa ministra je táto kauza stále živým prípadom, preto mu politizácia neprospieva.

„Výbor nemôže vyšetrovať a som nespokojný, že sú tu kauzy, ktoré chcú niektorí členovia dávať živé médiám,“ povedal minister. Vyšetrovanie podľa neho nepotvrdilo žiadnu spojitosť aktérov kauzy s predstaviteľmi Smeru-SD. „Dávanie do súvislosti s predstaviteľmi Smeru sa nielen nepotvrdilo, neboli ani také indície,“ vyhlásil s tým, že celá vec je vymyslená. „Vypovedal človek, ktorý je hlavný obvinený a hrozí mu najvyšší trest,“ povedal na adresu Milana Ch. s tým, že výpoveďou sa snaží docieliť zmiernenie trestu.

Podľa poslanca Daniela Lipšica je však výpoveď Milana Ch. potvrdená ďalšími dôkazmi. Ako povedal, nemá pocit, že by tento prípad bol vyšetrovaný nestranne. „Podĺa mňa je obzvlášť zarážajúce v tomto prípade, že tak ako v každom prípade, kde sa vyskytujú špičky Smeru ako podozriví, tak vyšetrovatelia sú nútení z Policajného zboru odísť,“ vyhlásil s tým, že o tomto verejne hovoria samotní bývalí vyšetrovatelia.

Polícia vyšetruje rozsiahle daňové podvody reťazca spoločností z východného Slovenska, ktorými štát prostredníctvom neoprávneného čerpania nadmerných odpočtov DPH prišiel najmenej o 75 miliónov eur. Týždenník Trend v článku z januára tohto roku poukázal na informácie, ktoré údajne vyzerajú ako vyšetrovací spis. V týchto informáciách podľa týždenníka hlavný aktér podvodov Milan Ch. spomína prepojenia na vysokých predstaviteľov strany Smer-SD a vlád Roberta Fica.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SRVláda SR