Žiadna chobotnica mi nezaklopala na dvere, tvrdí Drucker

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tomáš Drucker
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker počas príchodu na prvé rokovanie novej Ficovej vlády. Bratislava, 30. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 30. apríla (WebNoviny.sk) – Ak by sa súčasnému ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi podarilo zaviesť systémy eHealth a DRG, bol by to obrovský úspech a mohli by sme preto Druckera považovať za jedného z najúspešnejších ministrov za posledné obdobie. V relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko to povedal člen zdravotníckeho výboru NR SR Marek Krajčí (OĽaNO). Krajčí zároveň prirovnal súčasné zdravotníctvo k potápajúcej sa lodi. „Financií priteká dosť, ale sú tam veľké diery,“ myslí si poslanec, pričom za možno najväčšiu dieru označil klientelizmus a korupciu. Podľa Krajčího treba zamedziť „vyciciavaniu systému,“ čomu má pomôcť eHealth a DRG. Upozornil ale, že podobné tézy ako sú v súčasnom programovom vyhlásení vlády boli aj v tomto dokumente prvej Ficovej vlády.

Ľudia zdravotníctvo považujú na najakútnejší problém

Krízový manažér, minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant strany Smer-SD) si podľa vlastných slov uvedomuje náladu v spoločnosti. Vníma, že ľudia zdravotníctvo považujú na najakútnejší problém. Dodal však, že po vecnej stránke môžeme v slovenskom zdravotníctve nájsť aj výbornú zdravotnú starostlivosť a špičkových odborníkov. Minister tiež deklaroval záujem, aby počet ľudí, ktorých smrť by sa dala zvrátiť, klesol približne na úroveň ostatných krajín V4. Na Slovensku je pritom toto číslo najvyššie, podľa niektorých odhadov zbytočne zomrie tri až päťťtisíc ľudí ročne. Drucker ale upozornil, že môže trvať roky, kým uvidíme výsledky niektorých systémových zmien, ale na druhej strane, sú aj zmeny, ktorých výsledok je možno vidno prakticky hneď. Za problém v zdravotníctve označil neefektivitu, ktorá vzniká či už z predraženosti alebo neúčelnosti. Pokiaľ ide o kauzy, Drucker vyhlásil, že je za to, aby sa „kauzy hľadali, pomenovali a vyriešili“.

Krajčí a Drucker sa v relácii venovali aj téme pripoistenia, oddlženia nemocníc či transformácie nemocníc. „Začali sme tému pripoistenia, ale hovorím, že je to len jedna z tém, a nie je prioritná. Priorita je vytvoriť pravidlá,“ zdôraznil Drucker. Taktiež za aktuálnu tému označil oddlžovanie nemocníc. „Áno, budeme oddlžovať, akou formou – rokujeme s ministerstvom financií a pripravujeme rámec,“ povedal ďalej šéf rezortu zdravotníctva. Trvá však na tom, že jeho nezaujíma len samotné oddlženie, ale otázka čo bude na ďalší deň. Pripustil, že ak sa stane, že by aj po oddlžení nejaká nemocnica vytvárala dlh, bude ho zaujímať, prečo je to tak, či nastal nejaký progres. Aj keď Krajčí v podstate súhlasil s tým, čo tvrdil Drucker, na tému oddlžovania nemocníc uviedol, že najprv treba dobre nastaviť systém, a až potom oddlžovať, „aby to nebola nenávratná pomoc, ale systémový krok“.

Drucker priznal, že má problém nájsť odborníkov

Hostia relácie sa venovali aj nezávislosti, Krajčího zaujímalo, ako chce Drucker dosiahnuť väčšiu nezávislosť. Totižto ak vláda môže odvolať predsedu Ústavu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, nie je to politicky nezávislá inštitúcia. Drucker mu oponoval, že vláda šéfa úradu môže odvolať iba zo zákonných dôvodov, napríklad pre spáchanie trestného činu. „Ale viem si predstaviť diskusiu o tom, ako má byť menovaný,“ dodal minister. Drucker tiež priznal, že má problém nájsť odborníkov či manažérov, aby prišli do rezortu. „Spoločenská atmosféra, že všetko je tu zlé, tu vládne. Nemyslím si, že je to tak, ale nespochybňujem, že tu ten pocit vládne,“ skonštatoval minister. Takisto vyhlásil, že so žiadnou „chobotnicou“ nemá skúsenosti. „Žiadna chobotnica mi nezaklopala na dvere. Neviem si predstaviť, kto by prišiel a čo by povedal,“ ozrejmil svoju doterajšiu skúsenosť.

Minister chce tiež pre väčšiu transparentnosť zriadiť dozorné rady v nemocniciach, kde by mali aj zamestnanci svojho zástupcu. Takisto chce ísť do zverejňovania rôznych údajov a ukazovateľov. Do systému podľa neho treba dostať ľudí, ktorí nezlyhávajú. Krajčí podľa vlastných slov drží ministrovi palce, aby sa mu podarilo zaviesť v praxi to, čo plánuje. „Dávam ministrovi 100 dní, fandím mu, chcem, aby sa čo najviac téz podarilo v praxi aplikovať,“ uzavrel Krajčí.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marek KrajčíTomáš Drucker
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR