Do práce na bicykli bude v máji jazdiť vyše 5 600 cyklistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bicykel
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 1. mája (WebNoviny.sk) – Do celoslovenskej kampane na podporu nemotorovej dopravy nazvanej Do práce na bicykli sa tento rok prihlásilo 1 730 súťažných tímov a 5 635 cyklistov. Podľa organizátorov ide o rekordný počet súťažiacich. Cyklistov bude možné v máji stretnúť v 60 mestách a obciach po celom Slovensku, ktoré sa do súťaže zaregistrovali. Agentúru SITA o tom informoval Michal Majer z organizačného tímu kampane Do práce na bicykli.

Kampaň Do práce na bicykli pokračuje už svojim tretím ročník. Kým v roku 2014 sa do súťaže zapojilo 473 tímov, o rok neskôr ich bolo už 916. Tento rok sa podľa organizátorov počet účastníkov, ktorí budú počas tohto mesiaca jazdiť do práce na bicykli takmer zdvojnásobil. „Čísla nás tento rok opäť veľmi príjemne prekvapili. Pôvodne sme chceli pokoriť hranicu tisíc tímov, s takýmto výrazným nárastom sme však vôbec nepočítali. O to viac nás to teší,“ uviedla v tlačovej správe koordinátorka súťaže Andrea Štulajterová. Obrovský záujem je podľa nej dôkazom nielen stúpajúcej popularity kampane, ale aj toho, že cyklistom stále viac záleží na rozvoji cyklistickej infraštruktúry v ich mestách. „Týmto spôsobom to dávajú najavo nielen vedeniam miest, ale aj vláde, ktorá by mala plniť svoje sľuby o investovaní do rozvoja cyklodopravy,“ hodnotí Štulajterová.

Účastníci kampane aj tento rok dostanú od Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (MDVRR SR) tričká, podľa ktorých ich bude v mestách ľahko poznať a tieto tričká budú zároveň vodičov informovať o tom, aby dali cyklistom na cestách dostatok priestoru. Súťažiaci môžu tiež vyhrať viaceré ceny. Súťaží sa napríklad aj o 20-percentnú zľavu na nový bicykel. „Všetky samosprávy, v zmysle štatútu súťaže, pripravujú ocenenia pre najlepšie tímy a účastníkov v rámci jednotlivých miest, takže súťažiaci majú možnosť vyhrať ceny aj na lokálnej úrovni. My najmä veríme, že účastníci si budú precestované kilometre do práce evidovať poctivo a nebudú sa snažiť umelo navyšovať ich počet len kvôli tomu, aby boli prví. Z minulých rokov však máme overené, že fair play princíp funguje v rámci tejto kampane lepšie ako kdekoľvek inde a účastníci pristupujú k evidencii veľmi zodpovedne,“ popisuje skúsenosti národný cyklokoordinátor Peter Klučka z ministerstva dopravy. Najazdené kilometre si budú súťažiaci evidovať na webovej stránke http://www.dopracenabicykli.eu/. Na webe sa tiež dozvedia, ako sa ich mestu darí v porovnaní s inými samosprávami a o koľko menej oxidu uhličitého vypustili do ovzdušia pri svojej ceste do práce v porovnaní s cestou autom.

Cieľom projektu Do práce na bicykli je pútavou formou podporiť rozvoj trvalo udržateľnej mobility v mestách a podnietiť samosprávy, aby vytvárali na svojom území vhodné podmienky na využívanie cyklistickej dopravy. Takisto má motivovať aj zamestnávateľov k vytvoreniu vhodných priestorov na odkladanie bicykla, prípadne k poskytnutiu iných benefitov pre pracovníkov, ktorí dochádzajú do práce na dvoch kolesách. Zároveň sa snaží ostatným ľuďom ukázať, že bicykel môže byť pre mnohých obyvateľov ideálnym spôsobom pri dochádzaní do práce, či už zo zdravotného, ekonomického, alebo dokonca časového hľadiska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať