Kiska zagratuloval Čaputovej k zisku Goldmanovej ceny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska, Zuzana Čaputová
Zástupkyňa VIA IURIS Zuzana Čaputová a prezident Andrej Kiska počas prijatia v Prezidentskom paláci. Zuzana Čaputová nedávno získala medzinárodnú Goldmanovu cenu za dlhoročné komunitné a právne líderstvo v kauze Pezinská skládka. Bratislava, 2. máj 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 2. mája (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska v pondelok zagratuloval Zuzana Čaputovej, ktorá si 18. apríla prevzala medzinárodnú Goldmanovu cenu za ochranu životného prostredia. Čaputová z organizácie VIA IURIS bojovala proti skládke odpadov v Pezinku. Ako prezident po prijatí povedal pre médiá, môžeme byť pyšní na takýchto ľudí a zdôraznil, že za Čaputovou sa skrýva úžasný príbeh, ktorý ukazuje, že pokiaľ ľudia vidia, že niečo nefunguje a zabojujú, dokážu veci zmeniť.

„Je to aj príbeh osobný, ako mama dvoch detí prežila veľa emócií, strachu a obáv,“ povedal ďalej Kiska s tým, že Čaputovej príbeh je aj príbehom environmentálnym, ktorý dokázal pohnúť so zákonmi aj na pôde Európskej únie. „Dokázala urobiť posun nielen v hlavách ľudí, ale aj úradníkov a celej našej spoločnosti,“ uviedol Kiska. Podľa neho je zároveň dôležité správne sa spýtať otázku „prečo“, myslieť na deti, budúcnosť a robiť veci z presvedčenia.

Pre Čaputovú nie sú najdôležitejšie ocenenia

Ako sa vyjadrila ocenená Zuzana Čaputová, týmto gestom prezident dal najavo, že občianska spoločnosť, tretí sektor a boj občanov majú svoj význam. Podľa nej je pri podobných bojoch dôležitá dôvera a uvedomenie si, že môže ísť o beh na dlhé trate.

„Stretávam sa veľmi často so skepticizmom, s nedôverou v to, že o to, čo sa snažíme, má zmysel. Pokiaľ ľudia tomu nedôverujú, myslím si, že sa oberajú o šance na víťazstvo,“ povedala Čaputová s tým, že príbeh pezinskej skládky trval 14 rokov až do právoplatného rozsudku najvyššieho súdu. „Bola to skúška dôvery a trpezlivosti aj pre mňa ako advokátku, aj ako občiansku aktivistku,“ priznala.

Čaputová zdôraznila, že pre ňu nie sú najdôležitejšie ocenenia, ale to, že je zrušené povolenie na skládku a teda nie je dôvod na to, aby v Pezinku bolo ešte viac ochorení, hlavne rakoviny. „Dobre si pamätám, že základnou motiváciou na začiatku bol úplne obyčajný, ľudský strach z rakoviny. Boli choré malé deti, ktoré zomierali,“ vysvetlila svoju motiváciu. Objasnila, že v Pezinku už jedna skládka je a nová mala byť v prvej etape veľká ako 12,5 futbalového ihriska.

Goldmanova environmentálna cena sa prirovnáva k Nobelovej cene

Čaputová si prevzala medzinárodnú Goldmanovu cenu za ochranu životného prostredia 18. apríla. Čaputová z organizácia VIA IURIS bojovala proti skládke odpadov v Pezinku. Goldmanova environmentálna cena sa prirovnáva k Nobelovej cene v oblasti ochrany životného prostredia a Čaputová ju získala za európsky kontinent. Zuzana Čaputová bola jednou z vedúcich osobností pezinskej občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta a ako členka tímu VIA IURIS zastupovala Pezinčanov pred úradmi a súdmi.

Pezinčania bojovali proti skládke odpadov s rozlohou 12 futbalových ihrísk s kapacitou 792-tisíc metrov kubických odpadu od roku 1999. Do kampane sa zapojilo viac ako 1200 ľudí, spor sa dostal až na Súdny dvor EÚ a má významný medzinárodný presah. V roku 2013 Najvyšší súd SR rozhodol v prospech Pezinčanov a zrušil povolenie na výstavbu skládky.

Goldmanovu environmentálnu cenu udeľuje americká nadácia Goldman Environmental Foundation, založená v roku 1989 lídrami občianskej spoločnosti a filantropmi manželmi Richardom a Rhodou Goldmanovcami. Každý rok získa toto výnimočné ocenenie iba jedna osoba za jeden kontinent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaZuzana Čaputová
Firmy a inštitúcie Via Iuris