Prezident Kiska prijal v paláci utečenca z Afganistanu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska
Andrej Kiska, bojovníčka za ľudské práva Zuzana Števulová a Faisal Ahmed Kamali z Afganistanu počas prijatia v Prezidentskom paláci. Zuzana Števulová sa angažuje v boji za dodržiavanie ľudských práv pre utečencov a nedávno v USA získala prestížne ocenenie International Women of Courage Awar. Bratislava, 2. máj 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 2. mája (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska v pondelok prijal šéfku Ligy za ľudské práva Zuzanu Števulovú, ktorá prišla spolu s utečencom Faisalom Ahmedom Kamalim. Števulová si prevzala ocenenie International Women of Courage z rúk ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho 29. marca. Cenu jej udelili za jej veľké osobné nasadenie v odvážnom boji za práva utečencov a migrantov aj počas migračnej krízy v Európe.

Ako sa po prijatí u prezidenta Kisku Števulová vyjadrila pre médiá, s Faisalom A. Kamalim, ktorý má na Slovensku doplnkovú ochranu, prišla preto, aby sa zoznámil s prezidentom a aby „prezident spoznal ďalší úspešný príbeh utečenca na Slovensku“. Podľa Kamaliho vyzerá Kiska ako „veľmi milý prezident“.

Števulová tiež informovala o tom, že priniesli prezidentovi obraz, na ktorom je vyobrazený utečenec v mori v typickej oranžovej veste. Obraz je podkladom na plagát pre študentskú súťaž, jeho autorom je utečenec z Etiópie, dodala Števulová. Faisal A. Kamali pochádza z Afganistanu, na Slovensku je približne dva roky.

Zuzana Števulová
Foto: SITA/Marko Erd

S prezidentom Kiskom sa Števulová rozprávala o tom, čo je potrebné v otázke utečencov treba urobiť. Šéfka Ligy za ľudské práva si myslí, že Slovensko má kapacity na to, aby mohlo ročne prijať približne 1500 ľudí.

„S prezidentom sme sa rozprávali, ako by sa toto dalo urobiť,“ dodala s tým, že prezident pomáha tým, čo robí, že ich prijal a aké signály vláde a verejnosti dáva. Števulová dúfa, že vzhľadom na to, že je už po voľbách, negatívna rétorika na margo utečeneckej krízy sa zmierni. „Je to aj v záujme našej spoločnosti a toho, aby sme nepovzbudzovali tie fašizoidné a extrémistické prúdy,“ povedala Števulová.

Zuzana Števulová bola jednou zo štrnástich ocenených žien z celého sveta. International Women of Courage Award sa udeľuje ženám za výnimočnú odvahu a líderstvo pri obhajovaní ľudských práv, zrovnoprávnenia žien či za prínos k sociálnemu pokroku, pričom sú často vystavené vážnym bezpečnostným rizikám.

Ministerstvo zahraničných vecí USA ju ocenilo za to, že neustále upozorňovala na nutnosť väčšej pomoci a súcitu s utečencami a ľuďmi v núdzi. Tento rok je desiatym ročníkom udeľovania ceny International Women of Courage, ktorú od roku 2007 dostalo už takmer 100 odvážnych žien – líderiek zo 60 krajín sveta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaZuzana Števulová