Nezvestná orlica Anička sa našla, je späť na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Orol
Foto: SITA/Ochrana dravcov na Slovensku

POPRAD 2. mája (WebNoviny.sk) – Orlica Anička sa vrátila zo svojho zimoviska v Afrike späť pod Tatry. Vysielačku už však na chrbte nenosí, pravdepodobne jej odpadla niekde v severnej Afrike.

„Poslednú informáciu o Aničke sme dostali 8. apríla, pozícia ukazovala prelet nad severnou Etiópiou. Všetko nasvedčovalo tomu, že vysielačka prestala pracovať. Ostávala jediná možnosť, sledovať jej hniezdisko na Liptove a identifikovať ju pomocou optiky priamo v teréne,“ informoval dnes riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko. Orlica Anička sa objavila v lokalite až 28. apríla.

Pracovníci Správy TANAP spozorovali ešte v polovici apríla na hniezdisku tri orly krikľavé, išlo o neznámu samicu a dva samce. Jeden z nich bol podľa nich pravdepodobne orol Arnold. „Samce viedli vzájomné súboje, pričom sa v jednom momente chytili vo vzduchu pazúrmi a za pár sekúnd padali k zemi,“ uviedol Majko.

Koncom apríla nakoniec zbadali aj ďalšiu orlicu. Ochranári ju nafotili a po dôkladnom prezretí fotografií zistili, že má na nohách krúžky. „Bolo podozrivé aj to, že cudzia samica, ktorú sme vedeli identifikovať podľa vypadnutej letky v krídle, sa presunula a videli ju asi dva kilometre západne. Po získaní ďalších detailných záberov sme mohli s radosťou skonštatovať, že krúžkovaný orol číslo A 47 je naša nezvestná Anička,“ doplnil Majko.

Pracovníci Správy TANAP sledovali samičku orla krikľavého tri roky, umožnila im to miniatúrna vysielačka na jej chrbte. Zhodujú sa na tom, že sledovanie jej neuveriteľného putovania medzi Liptovom a Južnou Afrikou poskytlo unikátne informácie zo života orla krikľavého. „Až nasledujúce dni ukážu, či sa Anička so svojím druhom rozhodne zahniezdiť aj tento rok. Majú k dispozícii nové hniezdo, ktoré sme jej pripravili s predstihom,“ uzavrel Majko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie TANAP Tatranský národný park