Zastavili stíhanie bývalého bratislavského sudcu Juraja M.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 5. mája (WebNoviny.sk) – Trenčiansky krajský súd dnes potvrdil uznesenie Okresného súdu Trenčín, ktorým v júni 2015 zastavil trestné stíhanie bývalého bratislavského sudcu Juraja M. Agentúru SITA o výsledku dnešného neverejného zasadnutia senátu krajského súdu informoval hovorca Roman Tarabus. Uznesenie Okresného súdu Trenčín, ktorým bolo zastavené trestné stíhanie obvineného, je právoplatné, zdôraznil.

Krajský súd sa prípadom zaoberal na základe sťažnosti prokurátora. Senát sa stotožnil s dôvodmi rozhodnutia Okresného súdu Trenčín. Hovorca vysvetlil, že trestné stíhanie súd zastavil, pretože ide o osobu, ktorá je za skutky, ktoré sú jej kladené za vinu, vyňatá z pôsobnosti orgánov činných v trestnom konaní a súdu podľa paragrafu 8 ods. 1 Trestného poriadku.

Trestné stíhanie tohto sudcu je tak podľa trenčianskeho krajského súdu neprípustné. Podrobné dôvody budú uvedené v písomnom vyhotovení rozhodnutia Krajského súdu v Trenčíne, na jeho vypracovanie má sudca zákonnú lehotu 30 pracovných dní, dodal Tarabus. Prokurátor zaujme relevantné stanovisko k tomuto rozhodnutiu súdu až po doručení písomného rozhodnutia, tlmočila jeho stanovisko hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Obžalobu na Juraja M. pre prečin marenia úlohy verejným činiteľom podal prokurátor Generálnej prokuratúry SR v apríli 2015 na Okresný súd Bratislava I. Zároveň podal aj návrh na odňatie veci tomuto súdu. Najvyšší súd SR tejto požiadavke vyhovel a prípad sa dostal na Okresný súd v Trenčíne.

Podľa obžaloby od októbra 2013 do konca apríla 2014 sudca Juraj M. opakovane svojou nečinnosťou spôsobil prepustenie viacerých osôb z väzby na slobodu. Sudca dostal aj trest od disciplinárneho senátu najvyššieho súdu. Išlo o prieťahy v šiestich prípadoch, ktoré aj priznal. Prišiel tak o 50 percent platu počas šiestich mesiacov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať