Členov skupiny podsvetia takáčovcov vzal sudca do väzby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudy kladivko sudcovia justicia sudnictvo
Foto: ilustračné, Thinkstock

BANSKÁ BYSTRICA 5. mája (WebNoviny.sk) – Sudca pre prípravné konanie na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici vyhovel návrhu prokurátora a vzal do väzby Tibora F. a ďalších 12 obvinených zo skupiny podsvetia zvaných „takáčovci“. Uznesenie nie je právoplatné, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry i obvinení podali proti nemu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Agentúru SITA o tom dnes informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Obvinení sú stíhaní pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iných súvisiacich trestných činov, ako je vydieranie, poškodzovanie cudzej veci a iné. Dôvodom na väzbu je obava, že by mohli pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovať svedkov. Prokurátor podal sťažnosť, pretože súd neakceptoval jeho návrh na vzatie do väzby aj z obavy pre možný útek obvinených.

Ako agentúru SITA informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, obvineniu v tomto prípade čelí spolu 16 osôb, z toho jeden bývalý a jeden aktívny policajt. Policajti v rámci pondelkovej akcie vykonali 12 domových prehliadok a 18 prehliadok iných priestorov v Bratislave, Galante, Senci a Dunajskej Strede. Zaistili spolu 67 mobilov a SIM karty domácich aj zahraničných operátorov. V rukách polície skončili aj počítače, USB kľúče, rôzne listiny, ako zmluvy, zmenky a 136 500 eur v hotovosti.

„Zločinecká skupina mala pokračovať v trestnej činnosti, ktorej sa venovala od deväťdesiatych rokov a to aj po smrti jej najvyššieho predstaviteľa, no pod novým vedením. Malo ísť o násilnú, majetkovú, aj ekonomickú trestnú činnosť. Vo viacerých prípadoch malo dochádzať k vypaľovaniu osôb a to nielen vydieraním, ale aj doslovne. Ak niekto odmietol zaplatiť „výpalné“, zhorelo mu auto alebo dom,“ uviedol Slivka s tým, že skupina sa obohacovala aj prostredníctvom podvodného konania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať