Pod Tatrami zakvitla kvetina s božským menom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Adonis vernalis
Hlaváčik jarný je nápadný svojou veľkosťou a farbou, ide o 10 až 40 centimetrov vysokú trsovitú rastlinu, jej veľké žlté kvety upútavajú už z diaľky. Foto: ilustračné, Thinkstock

POPRAD 6. mája (WebNoviny.sk) – Pod Tatrami zakvitla aj takzvaná kvetina s božským menom. Ide o hlaváčik jarný, latinsky názov má Adonis vernalis.

„Adonis bol v gréckej mytológii krásny syn cyperského kráľa, do ktorého sa zaľúbila bohyňa Afrodita. Po jeho smrti uprosila Afrodita Dia, aby mu každú jar povolil dočasne opustiť ríšu mŕtvych. Podľa inej legendy všade tam, kde sa Afroditine slzy zmiešané s Adonisovou krvou dotkli zeme, vyrástol kvet, ktorý nesie meno Adonis,“ priblížil legendu riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

Kvetinu je možné nájsť neďaleko obce Hôrka (okres Poprad), rastie tam izolovaná od súvislého výskytu na Slovensku v počte len niekoľko stoviek jedincov. Informovala o tom Správa TANAP na svojej internetovej stránke.

Hlaváčik jarný je nápadný svojou veľkosťou a farbou, ide o 10 až 40 centimetrov vysokú trsovitú rastlinu, jej veľké žlté kvety upútavajú už z diaľky. „V minulosti bola táto kvetina zbieraná pre svoje liečivé účinky a využívaná na liečbu srdcových dysfunkcií. Rastlina je však jedovatá, a preto sa domáce použitie neodporúča,“ upozornil Majko.

Hlaváčik sa často vysádza ako okrasná skalnička a je tiež podľa odborníkov výbornou peľodajnou rastlinou. Pracovníci Správy TANAP však upozorňujú, že ide o chránený druh a preto by ľudia na skrášlenie svojho okolia mali uprednostniť umelo dopestované a predávané jedince.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia