Eleonóra Porubcová ohlásila kandidatúru na post šéfa KDH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Eleonóra Porubcová
Poslankyňa mestského zastupiteľstva v Prievidzi a poslankyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Eleonóra Porubcová počas tlačovej besedy na tému: KDH potrebuje zásadnú zmenu - ohlásenie kandidatúry na predsedníčku KDH. Bratislava, 6. máj 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 6. mája (WebNoviny.sk) – Riaditeľka gymnázia v Prievidzi Eleonóra Porubcová v piatok ohlásila kandidatúru na post predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Ako povedala v piatok na tlačovej besede, KDH dokázalo meniť svet, ale stratilo dôveru ľudí.

„Elity KDH podľahli pocitu vlastnej neomylnosti. Ignorovali sme témy chudoby. Voliči očakávali, že ich budeme reflektovať, ale my sme ich nepočúvali. KDH musíme prinavrátiť ľudovosť. KDH musí zostať verné kresťanským hodnotám, ale úlohu kazateľa treba nechať tým, ktorým patrí. Potrebujeme novú dynamiku, víziu i ciele,“ povedala.

Najmúdrejšie hlavičky odchádzajú do zahraničia

Slovensko je dnes podľa Porubcovej sociálne nespravodlivý štát. Konštatovala, že ľudia na Slovensku zarábajú málo, veľká väčšina menej ako je priemerný plat v národnom hospodárstve. A z toho mála sa všetci skladajú na luxusný život hŕstke bohatých. „Systém je chorý a našou ambíciou je priniesť riešenia, aby sme tento systém zmenili,“ povedala s tým, že je neprijateľné, aby 300-tisíc Slovákov muselo odísť pracovať do zahraničia.

Podľa nej je neprijateľné, aby 40-tisíc žien chodilo opatrovať starých ľudí do Rakúska a Nemecka, lebo my ich nevieme zaplatiť. „Je neprijateľné, aby naše vysoké školy produkovali armádu nezamestnaných, lebo mladí ľudia sa nevedia po skončení štúdia uplatniť na pracovnom trhu. Žiaľ, najmúdrejšie hlavičky odchádzajú do zahraničia, čo je horšie, nechcú sa vrátiť,“ dodala.

Pre Porubcovú je nepochopiteľné, že ročne ide do slovenského zdravotníctva päť miliárd eur, ale úroveň nemocníc je pre pacienta často ľudsky ponižujúca. „KDH musí nájsť riešenia, aby sme tento stav zmenili,“ zdôraznila. Podľa nej sa to ale nedá opakovaním fráz o hodnotovej politike či moralizovaním. Ak bude na sneme úspešná, toto budú jej priority. „Potrebujeme zásadnú zmenu, aby sme obnovili dôveru. Musíme prestať ľudí poúčať, ale musíme ich počúvať. Presunúť našu politiku zo spální do špájz,“ vyhlásila.

Porubcová je tretie volebné obdobie poslankyňou mesta a kraja

KDH je podľa Porubcovej v zlej situácie, ale nie tak, aby sa nepozviechalo. V hnutí sa podľa nej v prvom rade musia zjednotiť. Porubcová chce byť predsedníčkou naplno, ale chce zostať aj riaditeľkou gymnázia. „Chcem tú prácu robiť naplno, ale to neznamená sedieť v ústredí. Život sa neodohráva tu. Kádeháci sú ľudia, ktorí sa živia poctivou prácou. Ja to chcem robiť. Toto nemôže byť problém,“ povedala.

Porubcovú predstavila europoslankyňa Anna Záborská, ktorá ju aj podporuje. Podľa nej má Porubcová za sebou skvelú odbornú i stranícku kariéru. Bola riaditeľkou piaristickej základnej školy v Prievidzi. Deväť rokov je riaditeľkou gymnázia v Prievidzi, čo je podľa Záborskej najúspešnejšia stredná škola v Trenčianskom samosprávnom kraji.

Porubcová je tretie volebné obdobie poslankyňou mesta a kraja. Od roku 1998 je členkou KDH. Od roku 2004 je okresnou predsedníčkou KDH v Prievidzi a členkou krajskej a slovenskej Rady KDH. „KDH zostalo po 26 rokoch na okraji veľkej politiky. Zvažovala som kandidatúru, aby nám uverili nielen naši voliči. Na sneme KDH 11. júna kandidovať nebudem, lebo Porubcová má moju podporu,“ vyhlásila Záborská s tým, že KDH potrebuje predsedníčku, ktorá vyrástla v KDH a vyzná sa v komunálnej politike. KDH potrebuje podľa nej predsedníčku, ktorá je dobrou manažérkou, má prirodzenú charizmu. Vie ľudí počúvať a záleží jej na budúcnosti slovenskej kresťanskej demokracie. „Preto má moju podporu,“ dodala.

Eleonóra Porubcová

Kandidáti na predsedu mali byť traja. Milan Majerský však vo štvrtok oznámil, že na post predsedu KDH kandidovať nebude, dôvodom je, že sa nechce vzdať postu primátora Levoče. „Samotné rozhodnutie kandidovať nebolo mojou osobnou ambíciou, ale bolo reakciou na silný tlak z regiónov, aby som sa uchádzal o post predsedu KDH, pomohol hnutie reformovať a prinavrátiť ho na parlamentnú scénu,“ vysvetlil Majerský v tlačovej správe.

Ako však ďalej pokračuje, posolstvo týchto stretnutí bolo, že jeho kandidatúru budú akceptovať, ale s podmienkou, že sa vzdá postu primátora Levoče. „Voči ľudom, ktorí ma za primátora mesta zvolili, cítim zodpovednosť . Odísť z postu primátora Levoče nemienim a v našom meste budem aj naďalej pokračovať. Zodpovednosť je teda hlavný dôvod môjho rozhodnutia vzdať sa kandidatúry,“ vysvetlil.

Podľa Majerského má KDH šancu na to, aby sa z neho stala moderná politická strana, k čomu treba personálne a administratívne zmeny. Medzi to podľa neho patrí aj zmena Stanov KDH, v ktorých musia byť posilnené postavenie a kompetencie predsedu hnutia. „Chýbajúca vôľa meniť stanovy a chýbajúca odvaha starej garnitúry odísť a dať priestor novým tváram, novým nápadom a myšlienkam, ako aj ďalšie dôležité prekonané skutočnosti, sú tiež jedným z dôvodov môjho rozhodnutia,“ objasnil Majerský. „Po zvážení všetkých týchto skutočností, som sa rozhodol neuchádzať sa ďalej o post predsedu Kresťanskodemokratického hnutia,“ dodal Majerský s tým, že budúcemu predsedovi KDH želá v jeho neľahkej úlohe veľa šťastia a verí, že prinavráti KDH stratenú dôveru.

Milana Majerského na tento post navrhla Ľudová platforma ĽUD KDH. „ĽUD KDH s ľútosťou a s rozhorčením prijal správu, že Milan Majerský odstúpil z kandidatúry na predsedu KDH. Do 20. mája 2016 predstavíme nového kandidáta na predsedu KDH,“ povedal pre agentúru SITA zakladateľ platformy Miroslav Kráľ. Okrem Majerského záujem kandidovať potvrdil aj exposlanec NR SR Alojz Hlina, ktorý chce z KDH urobiť modernú konzervatívnu stranu ľudového typu. Na tento post ho už navrhli viaceré okresné organizácie na Orave.

KDH po neúspechu vo voľbách bude voliť nové vedenie na sneme, ktorý bude 11. Júna v Ružomberku. Súčasné vedenie na čele s Jánom Figeľom totiž po volebnom fiasku, keď sa KDH nedostalo do parlamentu, ohlásilo, že sa vzdáva funkcií. KDH má približne 11 000 členov. Kandidáta na predsedu môžu aj delegáti priamo na sneme.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaAnna ZáborskáEleonóra PorubcováMilan Majerský
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie