Na predsedníctvo SR v Rade EÚ sa chystá aj Vojenská polícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na predsedníctvo SR v Rade EÚ sa chystá aj Vojenská polícia
Na slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie sa intenzívne pripravuje aj Vojenská polícia, ktorá bude po prvýkrát zabezpečovať ochranu a sprevádzanie chránených osôb aj na motocykloch. Jej príslušníci preto absolvovali v uplynulých dňoch výcvik na trenčianskom letisku. Bratislava, 8. máj 2016. Foto: SITA/MO SR

BRATISLAVA 8. mája (WebNoviny.sk) – Vojenská polícia bude počas predsedníctva SR v Rade EÚ prvýkrát zabezpečovať ochranu a sprevádzanie chránených osôb aj na motocykloch. Vojaci preto absolvovali v uplynulých dňoch výcvik na trenčianskom letisku. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva obrany SR Danka Capáková, vojenskí policajti budú spolupracovať s rezortom vnútra. V Českej republike je takáto spolupráca už samozrejmosťou.

„Motorky majú z hľadiska manévrovateľnosti oveľa lepšie využitie a sú flexibilnejšie na preplnených cestách,“ uviedol to minister obrany SR Peter Gajdoš s tým, že k dispozícii majú vojaci aj výstroj, aby ich mohli používať aj pri zhoršených poveternostných podmienkach. Zároveň zdôraznil, že vojenskí policajti motorky využijú aj v budúcnosti pri sprevádzaní osôb v rámci oficiálnych zahraničných návštev v rezorte obrany.

Výcvik na motocykloch mal dve fázy. Vojenskí policajti museli počas výcviku zvládnuť rôzne krízové situácie v nízkych aj vyšších rýchlostiach. Dohľad nad výcvikom mal inštruktor Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR, „pretože tento úrad má v oblasti sprevádzania osôb najviac skúsenosti priamo z praxe,“ povedal riaditeľ Vojenskej polície Milan Hamar. V budúcnosti čaká policajtov aj výcvik pri jazde na rôznych druhoch povrchu vozoviek za sťažených klimatických podmienok.

Vojenskí policajti sa na slovenské predsedníctvo v Rade EÚ pripravovali už začiatkom apríla. Spolu s českými kolegami a Úradom na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR si vtedy precvičili spoločný postup pri ochrane VIP osôb v rámci cvičenia Ochranca 2016.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Danka CapákováPeter Gajdoš
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SRRada EÚ