Slovenskí colníci chytili utečencov, na jedno auto strieľali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 9. mája (WebNoviny.sk) – Slovenskí colníci pri Veľkom Mederi v okrese Dunajská Streda v noci z nedele na pondelok zadržali štyri osobné autá s migrantmi, ktorí prekročili slovensko-maďarskú štátnu hranicu. Jedno z áut odmietlo colníkom zastaviť, preto sa ho snažili zastaviť pomocou streľby a pri streľbe bola postrelená jedna migrantka do obličky.

Už ju operovali a z chrbta jej vybrali projektil. Po operácii je v stabilizovanom stave a mimo ohrozenia života, dĺžku liečenia zatiaľ nevedia presne určiť. Pre agentúru SITA to potvrdil Tomáš Kráľ, hovorca spoločnosti Svet zdravia, pod ktorú spadá nemocnica v Dunajskej Strede, kde zranenú migrantku v pondelok operovali. Ako ďalej informoval Kráľ, pravdepodobne ide o 26-ročnú ženu zo Sýrie. V nemocnici skončili aj ďalší dvaja migranti, ktorí boli dehydrovaní. Oboch podľa Kráľa po ošetrení z nemocnice prepustili.

Polícia sa zatiaľ k prípadu nevyjadruje

Zadržaných migrantov odovzdali colníci Národnej jednotke boja proti nelegálnej migrácii. Migranti pochádzali podľa informácií agentúry SITA zo Sýrie a Afganistanu. Prevádzači boli Maďari a Rumuni. Polícia sa zatiaľ k prípadu nevyjadruje.

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková, prevádzači počas nočného zásahu pri Veľkom Mederi ohrozili colníkov. „Colníci vyzvali na zastavenie štyri podozrivé autá. Vodič jedného neuposlúchol a to ani po varovnom výstrele. Motorové vozidlo zastavilo až po tom, ako mu colníci prestrelili pneumatiky,“ povedala s tým, že počas dnešnej noci colníci zastavovali a kontrolovali autá pri obci Medveďov.

Približne pol hodiny po polnoci tadiaľ prechádzali štyri motorové vozidlá v smere od štátnej hranice s Maďarskom. Autá išli tesne za sebou cca 10 kilometrov. Pred vjazdom do obce Veľký Meder ich hliadka vyzvala zastaviť.

Na slovensko-maďarskú hranicu prúdi čoraz viac migrantov

Traja vodiči výzvu poslúchli a colníci zistili, že autá sú plné pravdepodobne nelegálnych migrantov. Štvrté motorové vozidlo výzvu neuposlúchlo a prudkým manévrom sa snažilo ujsť. Šofér svojím konaním ohrozil troch colníkov.

„Prevádzača sa snažili zastaviť najskôr varovnými výstrelmi. Keď ani po tom nezastavil, colník opakovane vystrelil. Auto zastavila po cca 400 metroch policajná hliadka. Malo prestrelené zadné pneumatiky, zranená bola jedna osoba. Zranenú osobu ošetrila rýchla zdravotná pomoc,“ uviedla hovorkyňa. Colníci autá aj s posádkou odovzdali do rúk hraničnej a cudzineckej polícii na ďalšie úkony.

Na slovensko-maďarskú hranicu prúdi čoraz viac migrantov po tom, čo Rakúsko začalo prísnejšie strážiť svoje hranice s Maďarskom. Prevádzači sa snažia obísť Rakúsko cestou cez Slovensko a Českú republiku. Ich trasy smerujú do Nemecka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR