Video: Aligator je späť. Väčší, odolnejší a rýchlejší

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aligator 4x4 Master II
Osvedčené ľahké obrnené vozidlo slovenskej produkcie Aligator prichádza v podobe svojej už tretej generácie. Aligator 4x4 Master II, ktorý je ešte odolnejší a zároveň dynamickejší ako jeho predchodcovia. Foto: Kerametal

BRATISLAVA 10. mája (WebNoviny.sk) – Nový Aligator narástol o viac ako meter do dĺžky, jeho prepravná kapacita sa zvýšila zo štyroch na 9 až 10 osôb a nosnosť zo 750 kg na takmer 3,2 tony.

Napriek svojej robustnosti jazdí vysokou rýchlosťou 130 km/h a v mimoriadnych situáciách dokáže na spevnených cestách vyvinúť rýchlosť až do 145 km/h. „Tieto zmeny odzrkadľujú trendy vo svete, kde rastie záujem o väčšie a výkonnejšie vozidlá, ktoré dokážu prepraviť viac ľudí i techniky,“ vysvetľuje Igor Junas, generálny riaditeľ spoločnosti Kerametal, s.r.o., ktorá zastrešila vývoj ako aj výrobu vozidla.

Obrazom: Veľtrh obrannej techniky IDEB 2016

Nová konštrukcia vozidla zabezpečuje bezproblémovú priechodnosť terénom. Aligator 4×4 Master II sa dokáže bez prípravy brodiť do celkovej výšky 1,5 m. V prípade požiadavky zákazníka je možná úprava, po ktorej dokáže Aligator prekonávať aj vodné prekážky. Rovnako dobré predpoklady má však aj pre manévrovanie v hustej mestskej infraštruktúre.

Obrazom: Aligator 4×4 Master

K nadštandardnej bezpečnosti prispieva zvýšená pancierová odolnosť (až do úrovne NATO Stanag Level III) a úplne nové riešenie podvozku s ochranou proti mínam a nástražným systémom (až do úrovne NATO Stanag Level IIA).

Vozidlo je vybavené automatickým dofukovacím systémom kolies s dojazdovými vložkami, ako aj špeciálne navrhnutou protipožiarnou ochranou. Novinkou je tiež odnímateľný pancier, ktorý podstatne zvyšuje ekonomiku prevádzky v menej rizikových situáciách.

Do projektu sa zapojilo vyše 20 domácich firiem

Nový Aligator je výsledkom slovenského vývoja, ktorý bol financovaný výlučne zo zdrojov spoločnosti Kerametal. Do projektu sa zapojilo vyše 20 firiem domáceho obranného priemyslu. Na základe požiadaviek projektu bolo vozidlo zostavené zo sériových i novo vyvinutých komponentov od slovenských i zahraničných dodávateľov. Nový Aligator tak získal napríklad americký motor a prevodovku, nemeckú elektroniku a podvozok sa realizoval v spolupráci s českým dodávateľom.

Realizácia projektu priniesla impulzy pre rozvoj technologických zručností i zamestnanosť v domácom obrannom priemysle. I.Junas odhaduje, že samotný vývoj vozidla pomohol udržať a vytvoriť približne 60 pracovných miest. Rozbeh výroby /napríklad v rozsahu opakovanej série 50 ks/ by pritom mohol poskytnúť prácu až pre 500 kvalifikovaných zamestnancov. Otvára sa tiež priestor na prehĺbenie medzinárodnej kooperácie, najmä s Českou republikou a krajinami V4, ako i možnosť využiť nové exportné príležitosti.

Tento potenciál podporuje i vývoj vo svete, kde sa segment obrnených vozidiel 4X4 za posledných 10 rokov viac ako strojnásobil. Nový Aligator je pripravený splniť požiadavky ozbrojených síl doma i vo svete. Záujem o dodávku vozidiel už prejavili zahraniční odberatelia, predovšetkým z áziských krajín, pričom Kerametal zaznamenal aj prvé objednávky.

Portál WebNoviny.sk informoval Tomáš Kurtanský, konateľ Media Knowledge, s.r.o.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia