Obrazom: Minister Gajdoš otvoril veľtrh obrannej techniky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Veľtrh obrannej techniky IDEB 2016
Minister obrany Peter Gajdoš pred novou slovenskou húfnicou DIANA počas otvorenia 6. ročníka veľtrhu obrannej techniky IDEB 2016. Bratislava, 10. máj 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 10. mája (WebNoviny.sk) – Minister obrany SR Peter Gajdoš v utorok v Bratislave otvoril medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB 2016, na ktorom sa predstaví aj najmodernejšia vojenská technika.

Hlavnou témou 6. ročníka veľtrhu je modernizácia vojenských, policajných a spravodajských zložiek, ktorá reaguje na aktuálnu bezpečnostnú situáciu, ale aj predsedníctvo Slovenskej republiky v Rade EÚ. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Gajdoš pri otváraní výstavy zdôraznil, že je rád, že mohol prvýkrát v pozícii ministra otvoriť túto výstavu a privítať všetkých vystavovateľov. „Aj toto je jeden zo spôsobov, akým chceme podporiť domácich výrobcov slovenského obranného a zbrojárskeho priemyslu, k čomu sme sa zaviazali aj v Programovom vyhlásení vlády SR,“ uviedol šéf rezortu obrany.

Obrazom: Veľtrh obrannej techniky IDEB 2016

Na veľtrhu IDEB má slovenskú premiéru ľahká kolesová vezená húfnica EVA a ťažký pásový delostrelecký systém DIANA, ktorý je výsledkom poľsko-slovenskej spolupráce. Je to ukážka spolupráce medzi slovenským a poľským priemyslom. Bol by som rád, aby sa nám podarilo Ozbrojené sily SR modernizovať aj tým, čo môžete vidieť na výstave, uviedol.

„Občania si zaslúžia zodpovedne vycvičené a pripravené ozbrojené sily s dobrou výzbrojou a modernou technikou, ktorá bude kompatibilná s ostatnými krajinami členských štátov NATO a EÚ,“ vyhlásil Gajdoš. Výrobcom systémov DIANA a EVA je skupina firiem DMD GROUP, a.s. z Dubnice nad Váhom, ktorej 100-percentným akcionárom je od júla minulého roka ministerstvo obrany.

Rezort obrany sa na veľtrhu IDEB 2016 predstaví expozíciami, ale aj dynamickými ukážkami Ozbrojených síl SR a Vojenskej polície. Svoje zastúpenie má aj Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica a Akadémia ozbrojených síl gen. Milana Rastislava Štefánika. Veľtrh IDEB potrvá do štvrtka. Zúčastňuje sa na ňom 152 vystavovateľov z 20 krajín. Slovenská republika je na veľtrhu zastúpená 37 subjektmi.

Veľtrh obrannej techniky IDEB 2016
Foto: SITA/Marko Erd
Veľtrh obrannej techniky IDEB 2016
Foto: SITA/Marko Erd
Veľtrh obrannej techniky IDEB 2016
Foto: SITA/Marko Erd

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Danka CapákováPeter Gajdoš
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR