Slovensko bude súhlasiť so vstupom Čiernej Hory do NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nato
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. mája (WebNoviny.sk) – Slovensko bude súhlasiť s tým, aby sa Čierna Hora stala členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Po tom, čo návrh na uzavretie Protokolu k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Čiernej Hory v stredu odobrila vláda, musí ho schváliť aj parlament a ratifikovať prezident.

„Členstvo Čiernej Hory v NATO umožní integrovať sa do euroatlantického spoločenstva, čím sa významným spôsobom posilní bezpečnosť a rozšíri priestor stability a slobody na západnom Balkáne,“ uvádza ministerstvo zahraničných vecí v predkladacej správe. V tej sa tiež píše, že prístupové rokovania s Čiernou Horou pokračujú podľa plánu. Súhlasiť so vstupom tejto balkánskej krajiny do NATO ako jej 29. člena ale musia parlamenty členských krajín. Ak vláda a parlament túto zmluvu odsúhlasia, musí ju ratifikovať aj prezident.

Severoatlantická rada schválila text prístupového protokolu ako aj nasledujúcej korešpondencie medzi generálnym tajomníkom NATO a vládou Čiernej Hory. Krajina formálne potvrdí záväzky vyplývajúce zo všetkých aspektov členstva v NATO, čiže politický, vojenský, rozpočtový a legislatívny aspekt a následne podpíše prístupový protokol počas zasadnutia ministrov zahraničných vecí NATO 19. až 20. mája.

Ministri zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie pozvali na rokovaní v decembri 2015 Čiernu Horu do NATO. Súčasne potvrdili otvorenie prístupových rokovaní o členstve a pristúpení k Organizácii Severoatlantickej zmluvy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy