Šerpovia zachránili Slovákov na Mount Evereste

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mount Everest.
Nepál oslavuje 60. výročie pokorenia Everestu. Foto: SITA/AP/Alpenglow Expeditions

BRATISLAVA 11. mája (WebNoviny.sk) – Vladimíra Štrbu a Zoltána Pála, ktorí sa snažili vyliezť na najvyššiu horu sveta Mount Everest, zachránila štvorica šerpov Mingma Gabu, Lakpa Thinduk, Ngima Dorchi a Ngima Wangdi po tom, ako slovenských horolezcov zasiahla v utorňajších ranných hodinách miestneho času lavína. Informáciu o šťastnom konci incidentu priniesol web The Himalayan Times.

„Vďaka týmto odvážnym chlapom sme sa druhý raz narodili,“ citoval Štrbu Ganesh Thakuri, výkonný riaditeľ Utmost Adventure Trekking. Spomenutý zdroj zverejnil aj fotografiu rozosmiatej slovenskej dvojice po približne 16 hodinách útrap.

Horolezci, ktorí chceli zdolať Mount Everest (8848 m) ťažšou trasou, odišli z tábora C2 a nastúpili na tzv. Boningtonovu cestu, kde ich zasiahla silná snehová búrka. Podľa Michala Novotu, ktorý o expedícii informuje priamo z tábora pod Everestom, zostali Štrba a Pál uväznení v bivaku vo výške 7200 metrov nad morom.

Britská alebo Boningtonova cesta patrí k najťažším výstupovým trasám na Mount Everest. Vedie v juhozápadnej stene z nepálskej strany a až v roku 1975 ju preliezla britská expedícia pod vedením Chrisa Boningtona. Vrchol hory vtedy dosiahla dvojica Doug Scott a Dougal Haston. Zatiaľ posledný pokus zvládnuť túto trasu pred výstupom Vladimíra Štrbu a Zoltána Pála podnikla v roku 2007 kórejská expedícia, výstup však prerušila pre dve smrteľné nehody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia