Návrh Bajánkovej zamietli, Harabinovi na plat nesiahnu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Harabinovi na plat nesiahnu
Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin po skončení ústneho pojednávania disciplinárneho senátu - vyhlásenie rozsudku Najvyššieho súdu SR. Bratislava, 13. máj 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 13. mája (WebNoviny.sk) – Bývalému predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi na plat nesiahnu. Disciplinárny senát NS SR totiž zamietol návrh predsedníčky Súdnej rady SR Jany Bajánkovej, podľa ktorého mal prísť o 30 percent platu počas troch mesiacov. Návrh na disciplinárne stíhanie Harabina podala Bajánková za jeho výroky na adresu predsedníčky NS SR Daniely Švecovej. O tej sa Harabin v septembri 2015 vyjadril, že „svojím spôsobom je to chudera“ a „môže sa stať, že skončí na psychiatrii“.

Súd na disciplinárne stíhanie nevidí dôvod

Ako skonštatoval v odôvodnení predseda disciplinárneho senátu, súd vyhodnotil v prípade všetky dôkazy a skonštatoval, že na disciplinárne stíhanie nevidí dôvod. Bližšie zdôvodnenie rozhodnutia bude vysvetlené v písomnej forme. Či sa Bajánková ako predkladateľka návrhu proti dnešnému rozhodnutiu odvolá, rozhodne v zákonnej lehote po doručení uznesenia.

Samotný Harabin pri odchode z pojednávacej miestnosti vyhlásil, že pri spore medzi ministerstvom vnútra a rozsudkami jeho senátu o legálnosti policajnej inšpekcie sa Švecová mala zastať nie jeho ako osoby, ale rozsudku najvyššieho súdu. „Ona mi, naopak, rozpustila senát, čo si nedovolil ani Hitler,“ dodal. „Nikdy som neprekročil zákon. Chceli ma trestať za myšlienky. Zvíťazila súdna nezávislosť,“ vyhlásil ďalej pred médiami. Harabin očakáva, že budú zastavené aj ďalšie návrhy na jeho disciplinárne stíhanie, za právny názor nie je možné stíhať, zopakoval.

Podľa Harabina je právna erudícia Švecovej nulová

Podľa Harabina právna erudícia predsedníčky NS SR, ktorá podávala ďalšie návrhy na jeho stíhanie, je nulová. „S pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote, až hraničiaca s hlúposťou,“ vyhlásil. Podľa Harabina predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová a šéfka Súdnej rady SR Jana Bajánková nemajú morálne právo zastávať svoje funkcie a mali by podať demisiu .

Zo strany šéfky Najvyššieho súdu SR Harabin čelí ďalším trom disciplinárnym návrhom. V týchto prípadoch neboli zatiaľ vytýčené pojednávania, aj keď ich podala skôr ako Bajánková. Na začiatku októbra minulého roka podala Švecová prvý disciplinárny návrh na stíhanie členov senátu trestnoprávneho kolégia – Štefana Harabina, Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohňanského. Tento senát riešil dovolanie vo veci Milana M., ktorý bol stíhaný za trestný čin sexuálneho násilia. Švecová je presvedčená, že sa všetci traja dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo v tejto veci vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom.

Následkom rozhodnutia bolo prepustenie Milana M.

Ich rozhodnutie spôsobilo obzvlášť závažný následok – prepustenie Milana M. na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu. Švecová v tomto prípade navrhla preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhla zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka. Začiatkom novembra podala druhý návrh na disciplinárne stíhanie, pretože podľa nej Harabin bez ospravedlniteľných dôvodov nezvolal rokovanie kolégia podľa zákona, a to ani na základe vlastného rozhodnutia, ani na základe podnetu predsedu senátu Juraja Klimenta a ani na základe jej žiadosti.

Neurobil tak, hoci trval stav právnej neistoty vytvorenej rozdielnym rozhodovaním senátov NS SR. Aj v tomto prípade Švecová navrhla, aby bol Harabin preložený na súd nižšieho stupňa a funkčný plat by sa mu znížil o 50 percent. Koncom novembra podala Švecová disciplinárny návrh na členov senátu Štefana Harabina, Viliama Dohňanského a Gabrielu Šimonovú za rozhodovanie v prípadoch týkajúcich sa policajnej inšpekcie a navrhla vyzliecť ho z talára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniela ŠvecováJana BajánkováŠtefan Harabin