Harabina nepotrestajú ani pre kauzu sexuálneho delikventa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Štefan Harabin
Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin počas príchodu na ústne pojednávanie disciplinárneho senátu - vyhlásenie rozsudku Najvyššieho súdu SR. Bratislava, 13. máj 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 13. mája (WebNoviny.sk) – Na neverejnom zasadnutí v piatok dopoludnia disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR rozhodoval aj o ďalšom návrhu na potrestanie Štefana Harabina. Išlo o návrh predsedníčky NS SR Daniely Švecovej na preradenie Harabina na súd nižšieho stupňa za závažné disciplinárne previnenie, ktorého sa mal dopustiť svojvoľným rozhodnutím.

Podľa Švecovej sa ho mal Harabin dopustiť spolu s členmi jeho senátu pri rozhodovaní o prípade sexuálneho delikventa Milana M., ktorého oslobodili. Podľa ich názoru totiž vo veci rozhodoval nezákonný sudca Milan Varga odsúdený v Čechách za jazdu pod vplyvom alkoholu. V tom čase šlo na Slovensku však iba o priestupok.

Ako informoval hovorca Najvyššieho súdu SR Boris Urbančík, senát rozhodol o zastavení tohto disciplinárneho konania. Návrh podala Švecová začiatkom októbra minulého roka spolu s návrhom na stíhanie jeho bývalých kolegov zo senátu Gabriely Šimonovej a Viliama Dohňanského. O ich trestoch sa rozhoduje v iných senátoch.

Švecová bola presvedčená, že sa všetci traja dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo v tejto veci vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Ich rozhodnutie spôsobilo obzvlášť závažný následok – prepustenie Milana M. na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu. Švecová v tomto prípade navrhla preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhla zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka.

Švecová na Harabina podala ešte ďalšie dva návrhy na disciplinárne stíhanie. V nich zatiaľ rozhodnuté nebolo. V piatok na verejnom zasadnutí zamietol disciplinárny senát návrh predsedníčky Súdnej rady SR Jany Bajánkovej na potrestanie Harabina za výroky na adresu šéfky sudu Daniely Švecovej.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Štefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR