Preskúmajú okolnosti 'lampového atentátu' na Harabina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Štefan Harabin
Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 15. mája (WebNoviny.sk) – Štefan Harabin sa bojí o svoj život, podal trestné oznámenie na generálnu prokuratúru a žiada ochranku pre seba a rodinu na neobmedzený čas. Po tom, čo v utorok počas prestávky disciplinárneho pojednávania v priestoroch Najvyššieho súdu SR v Bratislave na Námestí SNP spadol kryt z lampy práve na miesto, kde dovtedy sedel Harabin, ten sa obrátil e-mailom na generálneho prokurátora Jarmíra Čižnára.

V liste menuje najmenej šesť dôvodne podozrivých aj s ich motívmi

Podal v ňom trestné oznámenie pre podozrenie z pokusu zločinu vraždy, resp. z pokusu zločinu ťažkej ujmy na zdraví na neznámeho, resp. neznámych páchateľov.

Zároveň menuje v liste najmenej šesť dôvodne podozrivých aj s ich motívmi. Sú medzi nimi minister vnútra Robert Kaliňák, predsedníčka NS SR Daniela Švecová a aj šéfka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová potvrdila, že „Generálna prokuratúra SR preskúma skutočnosti uvedené v e-mailovom podaní a následne rozhodne o ďalšom postupe“.

Na Harabinove vyjadrenia reagoval aj tlačový odbor rezortu vnútra. „Nemôžeme vylúčiť, ale ani potvrdiť, že sa minister vnútra nepohyboval v utorok so skrutkovačom v ruke v okolí budovy najvyššieho súdu,“ píše sa v ich stanovisku. Ochranku Harabinovi ministerstvo vnútra neposkytne, pretože jediné nebezpečenstvo, ktoré Harabinovi hrozí, je od neho samého. A pred Š. Harabinom ho žiadna ochranka neochráni, uvádza sa v reakcii.

Harabin má niekoľko otázok

„V pojednávacej miestnosti bolo minimálne šesť lámp, zakúpených od rovnakého predajcu v rovnakom čase a v rovnakom čase inštalovaných tým istým človekom. Prečo spadla iba lampa visiaca nad hlavou Harabina? Neboli uvoľnené skrutky na tejto lampe? Manipulovalo sa s touto lampou pred pojednávaním? Kto nepovolaný bol v pojednávacej miestnosti pred disciplinárnym konaním? Nebol tu zámer umlčať ma raz a na navždy,“ pýta sa Harabin v e-mailovom liste.

Je mu divné aj to, že predseda disciplinárneho senátu Juraj Florovič po páde krytu lampy okamžite neukončil pojednávanie a nezavolal vyšetrovateľa polície na zdokumentovanie všetkých stôp, expertízne zaistenie lampy a úlomkov z lampy, ohliadku miesta činu s tým, že ide o podozrenie z pripraveného fyzického útoku, atentátu na Harabina.

Na adresu generálneho prokurátora okrem iného uviedol, že si myslel, že začne konať sám na základe informácii z médií a že neostanete ľahostajný voči fyzickej násilnej trestnej činnosti voči trestnému sudcovi len preto, že politická moc ho nedonútila zmeniť právne názory. Dúfa, že sa už konečne spamätá a začnete si plniť služobne povinnosti prokurátora pokiaľ ide vyšetrovanie a stíhanie aj násilnej trestnej činnosti vo vzťahu k sudcom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniela ŠvecováJana BajánkováRobert KaliňákŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR