Most-Híd: Protischránkový zákon bude na jeseň v parlamente

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Béla Bugár
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas TB po zasadnutí Republikovej rady strany Most-Híd. Bratislava, 14. máj 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 14. mája (WebNoviny.sk) – Protischránkový zákon sa už podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára pripravuje, na jeseň by mal o ňom rokovať parlament a byť témou číslo jedna. Bugár to povedal v sobotu po rokovaní republikovej rady strany s tým, že Most-Híd napĺňa svoje priority ako právny štát, podpora menej rozvinutých regiónov či podpora menšín, ktoré presadil do programového vyhlásenia vlády.

Zákon o podpore malotriedok je podľa Bugára v pripomienkovom konaní a do Národnej rady SR by mal doraziť pravdepodobne v júni, pripravuje sa valorizácia dôchodkov, chystá sa zákon o fonde podpory menšinových kultúr. Vláda tiež v stredu schválila výstavbu bratislavského obchvatu a rýchlostnej cesty R7 do Dunajskej Stredy, čo bola jedna z priorít Mosta-Híd. V rámci podpory zaostalých regiónov sa podľa Bugára v júni pripravuje výjazdové zasadnutie vlády v okrese Rimavská Sobota.

Personálne otázky neriešili

Bugár aj dnes považuje vstup Mosta-Híd do vlády so Smerom-SD, SNS a Sieťou za správny krok. „Vidíte aj inú možnosť zložiť stabilnú vládu? Bola to jediná možnosť zložiť vládu, inak by sme mali predčasné voľby,“ povedal predseda Mosta-Híd. Strana podľa jeho slov presadila do vládneho programu viacero vecí, na ktorých sa nedokázala dohodnúť ani s pravicovými stranami. „Ak budeme dostatočne aktívni a plniť všetko, čo sme si presadili, ako právny štát, podpora menšín, rozvoj regiónov, budeme vedieť dokázať občanom, že to bolo dobré rozhodnutie,“ komentoval vstup Mosta-Híd do štvorkoalície.

Personálne otázky republiková rada neriešila, to bude témou jesenného republikového snemu Mosta-Híd. Hodnotili sa volebné výsledky, ktoré si podľa Bugára vyžadujú hlbšiu analýzu.

Republiková rada doplnila členov predsedníctva a rady po odchode Zsolta Simona zo strany. Simon z Mosta-Híd vystúpil pre nesúhlas so vstupom strany do vlády so Smerom-SD. V predsedníctve ho nahradil starosta Tvrdošoviec Marián Tóth. Stredné Slovensko po tejto zmene nebude mať v predsedníctve Mosta-Híd svojho zástupcu s hlasovacím právom.

Schválili záverečnú správu a rozpočet

Novým členom predsedníctva sa stal nedávno aj Matej Kováč, ktorý na poste generálneho manažéra strany nahradil Editu Nochtovú. Tá však zostala členkou rady. Spolu so Simonom odišiel zo strany aj okresný predseda v Šali František Ondrušek. Jeho nástupcom v republikovej rade sa stal nový okresný stranícky šéf Ladislav Somogyi. Za člena rady zvolili aj Tomáša Agócsa z Gemerského Jablonca.

Rada podľa predsedu poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábora Gála schválila záverečnú správu za minulý rok a rozpočet strany na tento rok. „Stále hospodárime pozitívne, máme nejaký prebytok v rozpočte,“ konštatoval Gál. Zriadili tiež ministerský klub a radu samosprávy. „Preberali sme stratégiu, ako ďalej fungovať. Sme vo vláde, chceme plniť programové ciele. Snažíme sa odstrániť nedostatky, aby sme vedeli predať našu prácu a viac zapojiť do diania regióny,“ konštatoval Gál.

Na margo balíka opozičných návrhov na zlepšenie podnikateľského prostredia Bugár a Gál konštatovali, že ak chce opozícia niečo presadiť, musí najprv rokovať. Viaceré z opozičných návrhov sú podľa Bugára aj v programovom vyhlásení vlády, tie nepodporia, z návrhov, ktoré vo vládnom programe nie sú, si Bugár vie predstaviť niekoľko, ktoré by po prípadnej dohode v koalícii podporili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla Bugár
Firmy a inštitúcie Most-Híd