Prezident Kiska vymenoval 42 vysokoškolských profesorov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 16. mája (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska dnes v Prezidentskom paláci vymenoval 42 nových vysokoškolských profesorov. Medzi akademickú elitu sa tak zaradilo 35 mužov a sedem žien. Profesori po dnešku pribudnú v odboroch, ako je napríklad odbor vnútorné choroby, systematická filozofia, hygiena chovu zvierat a životné prostredie, banská geológia a geologický prieskum, ekonometria a operačný výskum, orientálne jazyky a kultúry, fyzika kondenzovaných látok a akustika či gynekológia a pôrodníctvo.

Hlava štátu v príhovore zdôraznila, že kvalita školstva rozhoduje o tom, akou krajinou Slovensko je a akou sa môže stať. Na školách sa podľa neho rozhoduje o budúcnosti každého z nás jednotlivo, ale aj o tom, či sa naša spoločnosť dokáže rozvíjať k lepšiemu. „Som rád, že sa dnes o kvalite nášho vzdelávania hovorí podstatne viac než pred rokom či dvoma. Zodpovední politici sú vystavení väčšiemu tlaku, ktorý by nemal poľaviť. Naopak, je dôležité, aby všetci – rodičia, študenti, ale aj pedagógovia – trvali na tom, že vláda musí oblasť školstva významne zlepšiť a dosiahnuť konkrétne výsledky,“ uviedol Kiska.

Zároveň však dodal, že nie všetky zmeny dokážu urobiť sami politici. Školstvo, podobne ako iné systémy, podľa prezidenta často funguje v zotrvačnosti. Nie vždy je schopné reagovať na zmeny okolo nás dostatočne včas a dostatočne dobre. Úlohou profesorov je podľa Kisku, aby vo svojich odboroch boli hlasmi modernizácie nášho systému vzdelávania, vedy a výskumu. „Máte pred sebou dôležité, ale aj krásne poslanie – prispieť k tomu, aby slovenský výskum a slovenské školstvo boli kvalitnejšie. Máte príležitosť učiť mladých ľudí, študentov, aby boli nielen zdatní vo svojom odbore, ale aby z nich vyrastali čestní, poctiví ľudia, občania našej krajiny a Európy. Ľudia, ktorí sú schopní kriticky myslieť, argumentovať, rozlišovať fakty od výmyslov, kultivovať verejnú diskusiu,“ uviedol Kiska.

Prezident Andrej Kiska počas svojej funkcie menoval profesorov už štyrikrát. Prvý raz sa 31 osobností tejto pocty dočkalo 19. novembra 2014. Medzi akademickú elitu sa vtedy zaradilo deväť žien a 22 mužov, pričom profesori pribudli napríklad v odboroch logistika, estetika, fyzika, chirurgia či pozemné stavby, ale aj vo výtvarnom umení, filmovom umení či v oblasti telekomunikácií. Druhýkrát Kiska vymenoval sedem žien a 17 mužov za profesorov 12. marca 2015, pribudli napríklad v odboroch športová edukológia, systematická filozofia, národná a medzinárodná bezpečnosť, silnoprúdová elektrotechnika, záhradníctvo či environmentálne inžinierstvo.

Následne prezident profesorov menoval 2. júna 2015, keď sa medzi akademickú elitu zaradilo 26 profesorov, z toho 10 žien a 16 mužov. Profesori pribudli napríklad v odboroch teória politiky, športová humanistika, pravoslávna teológia či predškolská a elementárna pedagogika. Ďalších 29 nových vysokoškolských profesorov vymenoval Kiska 24. novembra 2015. Medzi akademickú elitu sa vtedy zaradilo 23 mužov a šesť žien. Profesori vtedy pribudli v odboroch, ako je napríklad odbor špeciálna pedagogika, katolícka teológia, veterinárne chemické technológie, geografia, literárna veda, chirurgia, vnútorné choroby, filozofia či všeobecná ekológia jedinca a populácií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska