Vyhlásili Novinárske ceny 2015, najviac získal Denník N

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Noviny, dennik, tlac
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 16. mája (WebNoviny.sk) – Žurnalistickú tvorbu za minulý rok dnes večer ocenila Nadácia otvorenej spoločnosti (Open society foundation). Nositeľov cien v poradí 12. ročníka Novinárskej ceny slávnostne vyhlásili v bratislavskom KC Dunaj. Jedna z kategórií, audiovizuálna žurnalistika – najlepší investigatívny príspevok, ostala bez víťaza.

Najviac, päť cien, získali príspevky publikované v Denníku N a na jeho webstránke. Konkrétne si Denník N odniesol ceny v kategóriách: Cena Google za inovatívnu online žurnalistiku a aj tri ceny za písanú žurnalistiku, a to za najlepší článok uverejnený na blogu, najlepší investigatívny príspevok a najlepšiu reportáž. Zároveň Cenu Zastavme korupciu získal Konštantín Čikovský za sériu analytických príspevkov v Denníku N. Dve ceny patria týždenníku Trend, konkrétne cena v kategórii písaná žurnalistika za najlepší analytický príspevok a tiež Cena Asociácie vydavateľov tlače. Vydavatelia ocenili Filipa Obradoviča za príspevok Ako sa žije deťom na onkológii. Cenu Otvorenej spoločnosti venovanú pamiatke Karola Ježíka udelili Tomášovi Rafovi za príspevok Noční vlci zverejnený na webe Your-art.sk.

V kategórii audiovizuálna žurnalistika cenu za najlepší investigatívny príspevok neudelili. Za najlepší rozhovor, besedu či diskusiu Novinársku cenu 2015 získal Štefan Hríb (Pod lampou, www.tyzden.sk) a za najlepšiu reportáž Rastislav Striško z TV JOJ. Cena Google pre mladé talenty dátovej žurnalistiky patrí Martinovi Vančovi za Predátorské časopisy. Nositeľom Novinárskej ceny 2015 za najlepšiu fotografiu sa stal mladý fotograf Juraj Mravec za projekt pre MONO.sk. Autorom najlepšieho regionálne publikovaného alebo odvysielaného príspevku je podľa poroty Tomáš Holúbek za sériu príspevkov pre MY Nitrianske noviny a nasanitra.sme.sk. Novinársku cenu 2015 za najlepší komentár získal Martin Hanus za sériu komentárov pre Postoj a za najlepší rozhovor Ivan Drábek z denníka Pravda. Podrobnosti o ocenených možno nájsť na webstránke súťaže http://www.novinarskacena.sk.

Už vopred boli známi nositelia dvoch cien. Na českej Novinárskej cene, ktorá sa uskutočnila v Prahe 3. mája, vyhlásili víťazov spoločných česko-slovenských kategórií. Cenu Česko-slovenskej verejnosti získal Martin Veselovský z DVTV, za rozhovor s Martinom Konvičkom: Půjdu do voleb, Sobotka se nám vysmál, ktorý získal 5 363 hlasov v online hlasovaní. V druhej spoločnej kategórii Najlepší kreslený vtip, komiks, karikatúra tento rok zvíťazil český zástupca V HRSTI, publikujúci v magazíne Škola a rodina. Nominovaní na túto cenu boli Miloš Gašparec z denníka Pravda a Miroslav Kemel z denníka Právo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Štefan Hríb