V Južnom Sudáne útočníci postrelili slovenskú misionárku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Juzny Sudan
Nepokoje v Juznom sudáne si vyžiadali ďalšie obete. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. mája (WebNoviny.sk) – Slovenská misionárka Veronika Terézia Racková, ktorá pôsobí ako lekárka v Južnom Sudáne, bola vážne zranená strelami útočníkov.

Ako informuje Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, v pondelok 16. mája hodinu po polnoci sa vracala po odvoze pacienta do inej nemocnice, keď jej auto atakovali ozbrojenci. Podľa informácie z generalátu Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého je sestra Veronika momentálne v stabilizovanom stave. Po dvoch operáciách roztrieštenej panvy v miestnej nemocnici bola prevezená helikoptérou do Kene, kde ju čaká ďalšia operácia.

Misionárka je v stabilizovanom stave

Postrelenie občianky SR potvrdil aj hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. „Bola prevezená do nemocnice v kenskej metropole. Jej zdravotný stav je stabilizovaný. Náš úrad v Nairobi poskytuje slovenskej občianke potrebnú konzulárnu asistenciu,“ uviedol Stano.

Ako sa pre médiá v utorok vyjadril aj manažér pre rozvojovú a humanitárnu pomoc zo Slovenskej katolíckej charity (SKCH) Hugo Gloss, veľmi ich mrzí, že k tejto situácii došlo. „Veríme, že sa sestrička čoskoro uzdraví,“ dodal. Gloss sa v utorok zúčastnil na stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Ten v utorok prijal zástupcov viacerých mimovládnych organizácií, hlavnou témou stretnutia bola humanitárna pomoc, ale s prezidentom sa rozprávali aj o bezpečnosti zdravotníckeho personálu a humanitárnych pracovníkov.

Juhosudánsky minister incident odsúdil

Gloss zdôraznil, že práve humanitárni pracovníci a zdravotnícky personál sú často vnímaní ako „taký cennejší terč pre útočníkov, pretože ak zabijete doktora, tak tým pádom ľudia, ktorí potrebujú jeho pomoc, ju nedostanú a ešte viac poškodíte tým, ktorí trpia. Takisto upozornil, že podľa medzinárodného humanitárneho práva humanitárni pracovníci či zdravotnícky personál požívajú zvýšenú ochranu, a teda „aj bojujúce strany by mali brať ohľad na to, že je to zdravotnícky, respektíve humanitárny personál, a tým pádom by sa nemali stávať terčom ani úmyselných, ani neúmyselných útokov“.

Členka Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého (verbistky) sestra Veronika Racková je profesiou lekárka a pracuje ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne. V minulosti pôsobila v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane.

Podľa lokálnych médií boli ako páchatelia činu zadržaní traja vojaci z armádnej jednotky tzv. „Joint Operation Unit“, rozmiestnenej v oblasti na zaistenie bezpečnosti civilistov počas noci. Minister informácií štátu Yei River Stephen Lodu Onesimo odsúdil incident ako „nedisciplinovaný a barbarský čin zo strany armády“, ktorý „musí ísť pred súd“. „Ambulancie nemožno zastavovať počas jazdy po ulici, pretože majú osobitné povolenie od ministerstva zdravotníctva,“ citovalo jeho slová miestne Radio Easter.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať