Kontrolóri NKÚ vlani zistili porušenia za 12,6 milióna eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najvyšší kontrolný úrad
Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách v roku 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 17. mája (WebNoviny.sk) – Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v roku 2015 vykonal 42 kontrolných akcií v 549 kontrolovaných subjektoch, z toho v oblasti územnej samosprávy 15 kontrolných akcií v 306 subjektoch.

Pri akciách úrad prekontroloval hospodárenie s verejnými finančnými prostriedkami v celkovej sume 11,1 miliardy eur. Porušenie finančnej disciplíny NKÚ zistil v celkovej sume 12,65 milióna eur. Z toho pri kontrolách v oblasti územnej samosprávy úrad skontroloval celkovú sumu 344 miliónov eur a zistil porušenie finančnej disciplíny v sume 9,2 milióna eur. Vyplýva to zo Správy o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR za rok 2015, ktorú parlament prerokoval v závere prvého dňa 4. schôdze.

Mimoriadnou kontrolnou akciou v roku 2015 bolo pokračovanie kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami pri projekte dostavby 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne Mochovce v spoločnosti Slovenské elektrárne, ktorá sa začala v roku 2014. Kontrola bola zameraná predovšetkým na preverenie plnenia podmienok vyplývajúcich zo zmlúv o poskytnutí finančných prostriedkov a plnenia podmienok dohodnutých v zmluvách uzatvorených s dodávateľmi projektových, inžinierskych a stavebných prác.

Protokol bol spracovaný v režime utajenia „Vyhradené“. Kontrolovaný subjekt na odstránenie zistených nedostatkov podľa NKÚ prijal príslušné opatrenia. O záveroch a zisteniach z kontroly boli informovaní prezident SR, predseda NR SR, generálny prokurátor SR, minister hospodárstva SR, Finančné riaditeľstvo SR a Národná kriminálna agentúra.

Na základe medializovaných informácií i došlých podnetov NKÚ pristúpil k mimoriadnej kontrolnej akcii uzatvárania zmluvných vzťahov a úhrad za poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Kontrola sa začala v novembri 2015 a pokračuje aj v tomto roku.

Na odstránenie zistených nedostatkov a zlepšenie stavu v kontrolovanej oblasti NKÚ SR v roku 2015 predložil kontrolovaným subjektom a zainteresovaným stranám spolu 487 odporúčaní. Kontrolované subjekty na odstránenie kontrolami zistených nedostatkov prijali 2 605 opatrení, čo je v porovnaní s rokom 2014 viac o 214 opatrení. Plnenie prijatých opatrení NKÚ SR priebežne monitoruje a v primeranom časovom odstupe priamo na mieste kontroluje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NKÚ Najvyšší kontrolný úradNR SR Národná rada Slovenskej republiky