Mihál zrejme nebude súperom Sulíka v súboji o post šéfa SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jozef Mihál, Richard Sulík
Zľava: Richard Sulík a Jozef Mihál. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 19. mája (WebNoviny.sk) – Poslanec NR SR Jozef Mihál napokon nebude kandidovať na post predsedu SaS. Podľa viacerých informácií z SaS by to mal oznámiť v piatok na tlačovej konferencii. Mihál koncom apríla ohlásil, že na budúcoročnom straníckom kongrese liberálov sa chce uchádzať o post šéfa strany. Predseda strany Richard Sulík v pondelok oznámil, že sa vzdá funkcie predsedu na mimoriadnom kongrese strany, ktorý zvolal na 11. júna tohto roka. Zároveň však uviedol, že na post predsedu bude na kongrese kandidovať.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka možno vzniklo nejaké nedorozumenie, že sa ohlásilo niečo skôr, ako sa malo, ale žiadna nevraživosť v strane nevznikla. O rozhodnutí Mihála však oficiálne povedať nič nechcel. O zmene Mihálovho rozhodnutia nevie ani Martin Poliačik. „Zrejme všetko povedia zajtra (v piatok, pozn. SITA) na tlačovej konferencii. Zrejme tam nejaké spoločné posolstvo bude,“ povedal novinárom.

Sulík sa rozhodol zvolať mimoriadny snem už v júni, keďže chce skrátiť čas, ktorý by inak médiá venovali rozoberaniu vnútrostraníckej situácie liberálov. Už teraz podľa predsedu SaS vychádzajú články o tom, ako je v SaS dusno, respektíve, že strane hrozí rozkol. Keďže ďalší riadny kongres sa mal konať až o rok, táto debata by sa podľa Sulíka neustále ťahala. Predseda SaS zdôraznil, že nechce voličov traumatizovať, strana si tým prešla po voľbách v roku 2012, venovať sa chce zlepšovaniu života občanov. „Som pevne rozhodnutý nedopustiť, aby sa takáto situácia opakovala,“ konštatoval.

Na kongrese podľa Sulíka členovia zvolia predsedu, ktorý bude mať pevný mandát na najbližšie štyri roky. Zároveň by si liberáli na kongrese mali vydiskutovať všetky názory na smerovanie a budúcnosť SaS. „Vnútorné trenice má strana za sebou, poučili sme sa z minulosti. Nebudeme voličov obťažovať dlhšie, ako je nutné,“ dodal Sulík. Kandidatúra Mihála je podľa neho úplne v poriadku. „Ale skráťme diskusiu,“ poznamenal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef MihálMartin PoliačikRichard Sulík
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita